Saudijci najavili prodaju dela Aramkoa – kupac, najverovatnije, Kina

Prestolonaslednik kraljevine Saudijske Arabije, Mohammed bin Salman najavio je ove nedelje prodaju 1 % udela u državnoj naftnoj kompaniji Aramko za 19 milijardi dolara. Kina je najveći kupac saudijske sirove nafte, 2020. godine je uvezla više nafte iz kraljevstva nego što je to učinila iz bilo koje druge zemlje, pa se procenjuje da bi Kina mogla biti novi suvlasnik Aramkoa.

Saudijska Arabija razmišlja o prodaji dela svoje divovske državne naftne kompanije Aramkoa (Aramco) velikom stranom investitoru, verovatno iz Kine.

Prestolonaslednik kraljevine Mohammed bin Salman potvrdio je u utorak moguću prodaju 1 % udela u najvećoj svetskoj naftnoj kompaniji. Ulog bi bio vredan oko 19 milijardi dolara, procenjuje se na temelju Aramkove tržišne vrednosti.

„Sada se raspravlja o tome da strani globalni lider u energetskom polju stekne jedan posto Aramka – rekao je bin Salman u retkom televizijskom intervjuu emitovanom u saudijskim državnim medijima.

Dodao je da će biti vrlo važan posao potaknuti prodaju Aramka u „vrlo velikoj zemlji“.

Kina je najveći kupac saudijske sirove nafte, uvozeći više nafte iz kraljevstva nego što je to učinila iz bilo koje druge zemlje 2020. godine, pokazuju podaci kineske Generalne carinske uprave.

Aramko ima i druge velike kupce u Aziji, a u prošlomesečnom izveštaju navodi da ulaže u prodaju i trgovinu sirovom naftom u Kini, Indiji, jugoistočnoj Aziji, Japanu i Južnoj Koreji.

Potencijalni kupac Aramka „očito mora biti azijska nacionalna naftna kompanija”, rekao je Bernštajnov (Bernsteinov) viši analitičar Osvald Klint (Oswald Clint).

Naglasio je da većina njihove sirove nafte ide u tom smeru.

Saudijska Arabija prodala je oko 1,7 posto udel u Aramku 2019. godine na najvećem IPO-u u istoriji, prikupivši 29,4 milijarde dolara. Aramko je u to vreme vredio oko 1,7 biliona dolara.

Ali, dlimična privatizacija na berzi u Rijadu uveliko se oslanjala na lokalne i regionalne ulagače, što znači da je prikupila daleko manje od prvobitno predviđenih 100 milijardi dolara.

Prodaja stranom investitoru mogla bi pomoći u prikupljanju više novca. No, naftne firme u Sjedinjenim Državama, a posebno u Evropi, pokušavaju se odmaknuti od nafte i objavile su planove ulaganja milijardi dolara u projekte čiste energije. Glavni institucionalni investitori, takođe, pokušavaju dekarbonizovati svoje portfelje.

Izvor: BiznisInfo.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti