Saudijska Arabija će produžiti dobrovoljno smanjenje od milion barela dnevno do kraja godine

Saudijska Arabija je u utorak najavila produženje svoje kampanje dobrovoljnog smanjenja proizvodnje sirove nafte za milion barela dnevno, koje bi trebalo da traje do kraja tekuće godine, saopštila je državna Saudijska agencija za štampu. Drugi veliki proizvođač nafte Rusija, koja pripada koaliciji OPEK+, takođe se obavezala da će dobrovoljno smanjiti izvoz za 500.000 barela dnevno u avgustu i za 300.000 barela dnevno do kraja 2023.

Dobrovoljno smanjenje proizvodnje sirove nafte od strane Saudijske Arabije se nastavlja i trajaće do kraja godine, prema vestima koji dolaze iz ove države.

Ovakav potez Saudijske Arabije će ograničiti proizvodnju sirove nafte na blizu devet miliona barela dnevno u oktobru, novembru i decembru, piše CNBC.

Saudijska Arabija je prvi put primenila ovakav potez smanjenja od jedan milion barela dnevno u julu ove godine i od tada ga je produžavala na mesečnom nivou. Sličnom potezu Rijada su se pridružile i neke od članica koalicije OPEK-a koje su takođe uvele dobrovoljno smanjenje proizvodnje sirove nafte od ukupno 1.66 miliona barela dnevno do kraja 2024.

Drugi veliki proizvođač nafte Rusija koja pripada koaliciji OPEK+, takođe se obavezala da će dobrovoljno smanjiti izvoz za 500.000 barela dnevno u avgustu i za 300.000 barela dnevno u septembru. Zamenik ruskog premijera Aleksandar Novak izjavio da će produžiti svoje smanjenje izvoza od 300.000 barela dnevno do kraja decembra 2023. godine i da će na sličan način revidirati meru na mesečnom nivou.

Smanjenja su opisana kao dobrovoljna jer su van zvanične politike OPEK+, koja obavezuje svaku članicu koja nije izuzeta na udeo u proizvodnim kvotama. Generalni sekretar OPEK-a Haitam al-Gais je ranije objasnio da pribegavanje dobrovoljnim smanjenjima van odluka OPEK+ ne sugeriše podele u stavovima o politici među članicama alijanse.

U utorak ujutru su fjučersi za naftu Brent sa isporukom u novembru  porasli za 1,07 dolara po barelu i trgovalo se za 90,07, dok su fjučersi za američku naftu WTI porasli za 1,40 dolara po barelu i zadržali se na ceni od 86,95 dolara.

Kockanje Saudijske Arabije

Saudijska Arabija se suočava sa teškim činom žongliranja između smanjenja proizvodnje nafte i potencijalnim posledicama uzrokovanih ovim potezom koje mogu negativno uticati na njenu ekonomiju koja zavisi od sirove nafte. Rijad se nada da bi gubici koji bi nastali smanjenjem proizvodnje, mogli biti delimično nadoknađeni povećanjem globalnih cena nafte.

Međunarodna agencija za energetiku sa sedištem u Parizu je ranije ove godine u svom obraćanju javnosti navela da očekuje povećanje trenutne nedovoljne ponude u drugoj polovini 2023. kako se potražnja bude oporavljala u Kini, najvećem svetskom uvozniku sirove nafte.

Saudijska Arabija zavisi od prihoda od nafte kako bi podržala nekoliko takozvanih giga-projekata dizajniranih da diversifikuju njenu ekonomiju. Smanjenje proizvodnje sirove nafte i pad cena nafte ranije ove godine doveli su do usporavanja BDP-a u ovoj azijskoj državi, koji se povećao za 1,1% godišnje u drugom kvartalu, u odnosu na 3,8% u prethodnom kvartalu i 11,2% u istom periodu u 2022.

Saudijska državna kompanija Saudi Aramko obično prodaje zalihe sirove nafte putem godišnjih ugovora u kojima se često navode minimalne količine koje treba staviti na raspolaganje klijentima. Dok se Aramko i njegovi kupci mogu međusobno dogovoriti o udaljavanju od dogovorenih količina u ugovoru, kupci ipak mogu insistirati na poštovanju dogovora, što bi nateralo Saudijsku Arabiju da se ili povuče iz svojih poslova usled smanjenja zaliha nafte kojih je sve manje ili da ipak poveća proizvodnju.

Saudijska Arabija usled smanjene proizvodnje takođe može da ustupi tržišni udeo Rusiji i Iranu koji proizvode naftu sličnog kvaliteta kao Saudijska Arabija i koji su prvenstveno usmerili svoj izvoz ka Kini, nudeći znatno snižene cene.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti