OPEK+ će povećati proizvodnju

Saudijska Arabija ne smanjuje isporuke nafte azijskim rafinerijama, uprkos najavljenim rezovima OPEK+

Najava grupe naftnih saveznika OPEK+ o smanjenju proizvodnje izazvala je reakacije na naftnim berzama, gde su fjučersi na naftu Brent i WTI skočili prošle nedelje za 6%, vraćajući se na cene koje su poslednji put viđene u novembru prošle godine. Mnogi se pitaju da li će dodatno dobrovoljno smanjenje zapravo uticati na snabdevanje ili je osmišljeno samo da bi se podigle cene nafte.

Državni naftni gigant Saudi Aramko će isporučiti pune ugovorene količine sirove nafte u maju za nekoliko kupaca iz Severne Azije, uprkos obećanju da će smanjiti proizvodnju za 500.000 barela dnevno, piše Rojters.

Ovo dolazi nakon što su Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i saveznici, poznati kao OPEK+, iznenadili tržišta prošle nedelje najavom dodatnog smanjenja proizvodnje za 1,16 miliona barela dnevno od maja do kraja godine.

Investitori su budno pratili mesečnu alokaciju kompanije Saudi Aramko kao pokazatelj da li bi planirano smanjenje proizvodnje moglo da smanji snabdevanje u Aziji, najvećem svetskom uvoznom tržištu sirove nafte.

Mnogi se pitaju da li će dodatno dobrovoljno smanjenje zapravo uticati na snabdevanje ili je osmišljeno samo da bi se podigle cene nafte, rekao je izvor iz jedne azijske rafinerije koji je odbio da bude imenovan, jer nije ovlašćen da razgovara sa medijima.

Cena nafte nastavlja da raste

Najava OPEK+ o smanjenju proizvodnje izazvala je reakciju na naftnim berzama, gde su fjučersi na naftu Brent i WTI porasli prošle nedelje za 6%, vraćajući se na cene koje su poslednji put viđene u novembru prošle godine.

Prošle nedelje, kompanija Saudi Aramko je takođe iznenadila tržište podizanjem cena vodeće sirove nafte Arab Light, koju prodaje Aziji. Takođe, kompanija je povećala cene drugih vrsta nafte azijskim klijentima, usred očekivanja čvršće ponude na tržištu.

Očekivalo se da će potražnja za naftom u Aziji oslabiti u drugom tromesečju, jer nekoliko rafinerija u Aziji, uključujući južnokorejsku rafineriju Sinopec S-Oil Corp i japanske rafinerije Fuji Oil i Idemitsu Kosan je najafilo smanjenje kombinovanih kapaciteta destilacije sirove nafte od 1,15 miliona barela dnevno u maju.

Ipak, neki investitori su optimistični u pogledu oporavka kineske potražnje za naftom i očekuju da će se globalna tržišta nafte zaoštriti u drugoj polovini ove godine i gurnuti cene ka 100 dolara po barelu.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti