Sav gas proizveden u INI ostaje u Hrvatskoj

INA će sav gas proizveden u Hrvatskoj morati da prodaje HEP-u, a moraće i da poveća i proizvodnju prirodnog gasa za 10 odsto u odnosu na planiranu, odlučila je hrvatska Vlada. Ministar privrede i održivog razvoja Davor Filipović rekao je da će sav gas koji se proizvede u Hrvatskoj i ostati u Hrvatskoj, kao što je nedavno najavljeno.

Na poslednjoj sednici hrvatskog Kriznog tima za sigurnost snabdevanja jednoglasno je odlučeno da se predloži Vladi da INA poveća proizvodnju gasa u Hrvatskoj za 10 odsto, kao i da se sav gas koji INA proizvede – proda HEP-u. HEP će taj gas dalje distribuirati, odnosno prodavati domaćinstvima, bolnicama, vrtićima i svim drugim institucijama.

Mere su privremene i propisuju se za period od 1. oktobra 2022. do 31. marta 2023. godine.

Gasom raspolaže HEP

Prema Vladinoj uredbi, proizvođač prirodnog gasa dužan je da prodaje prirodni gas po 0,3425 kuna za kilovat sat (0,05 EUR/kWh), a gasom raspolaže HEP za potrebe distributera gasa u svrhu nadoknade gubitaka za distribuciju gasa, za kupce toplotne energije iz samostalnog toplotnog sistema, javnu uslugu za potrebu kupaca iz kategorije domaćinsto, kao i za kupce gasa iz kategorije poduzetništvo.

Povećanje proizvodnje za 10 odsto

INI se nalaže i povećanje proizvodnje prirodnog gasa za 10 odsto u odnosu na planiranu, u skladu s tehničkim i tehnološkim mogućnostima, takođe u razdoblju od 1. oktobra 2022. do 31. marta 2023.godine

Gas iz uredbe koji se prodaje Hrvatskoj elektroprivredi prvenstveno je potreban za osiguranje od svih poremećaja koji se, eventualno, mogu dogoditi u snabdevanju kupaca, u kategoriji domaćinstvo i preduzetništvo.

Rešavanje snabdevanja domaćinstava

Naime, osim potrebnih količina gasa za nesmetano funkcionisanje distributera gasa (oko 18 miliona kubnih metara), pojavljuje se veliki potencijalni problem nedostajućih količina za potencijalnih 122.560 kupaca iz kategorije domaćinstvo koji u velikom delu, zbog izuzetno velikih tržišnih poremećaja, nameravaju da tržišnu zamene javnom uslugom.

Najveći broj takvih kupaca nalazi se na područjima koje snabdeva Gradska plinara Zagreb – Opskrba (71.023 kupca), tako da je za takve potencijalne kupce potrebno da se blagovremeno osigura dodatnih 128 miliona kubnih metara gasa.

Reč INE

„Ina će, kao i do sada, poštovati sve odluke Vlade u pogledu određivanja cena energenata. Kada su u pitanju odredbe Uredbe o povećanju proizvodnje prirodnog gasa za 10 odsto, u periodu od 1. oktobra 2022. do 31. marta 2023. godine, INA će učiniti sve što je u njenim tehničkim i tehnološkim mogućnostima, kako bi ostvarila postavljen cilj. Pre svega, to se odnosi na puštanje u proizvodnju postojećih gasnih polja i bušotina za koje se čekaju potrebne dozvole, navodi se u saopštenju Kompanije.

Dve važne odluke

Ministar privrede i održivog razvoja Davor Filipović je, povodom odluke da sav gas koji se proizvede u Hrvatskoj ide hrvatskim građanima, hrvatskom preduzetništvu i institucijama, kao i odluke kojom se nalaže INI da poveća proizvodnju gasa u RH za 10%, izjavio:

„INA će sav gas koji se proizvede u Hrvatskoj prodavati HEP-u, i to po, trenutno, najnižoj ceni koju je odredila HERA. Za građanstvo je to 41 evro po megavatsatu, dok je današnja cena gasa na berzi 227 evra po megavatsatu. HEP će sav taj gas dalje distribuirati građanstvu i institucijama.”

Loše korporativno upravljanje

Ministar je dodao da ne postoji način da MOL tu odluku spreči.

Komentarišući mogućnost da MOL odbije promenu modela upravljanja u INI – da li bi se išlo u arbitražu, Filipović je odgovorio da „MOL u trenutnoj situaciji nije u poziciji da odbija takve stvari, jer je, upravo, pogrešan način korporativnog upravljanja doveo do jednog od najvećih korporativnih skandala“.

Izvor: HRT

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti