U Hrvatskoj neodrživ sistem podsticaja za OIE

Šef IRENA-e upozorava da je prelazak na obnovljive izvore daleko od koloseka

Globalna energetska tranzicija je skrenula sa puta i neophodna je fundamentalna korekcija kursa da bi svet uspešno tranzitira sa fosilnih goriva na obnovljive izvore prema rečima Frančeska La Kamere generalnog direktora međunarodne agencije za obnovljivu energiju - IRENA. Iz međuvladine agencije IRENA su naveli da kapaciteti OIE moraju značajno porasti sa 3.000 GW koliko je trenutno okvirno instalisano na više od 10.000 GW do 2030. godine.

U izveštaju koji je međunarodna agencija za obnovljivu energiju – IRENA objavila u utorak, navodi se da će do 2030. godine biti potrebno dodatnih 35 biliona dolara investicija u tehnologije vitalne za energetsku tranziciju da bi se globalno zagrevanje ograničilo na 1,5 stepen Celzijusa iznad predindustrijskih nivoa, piše CNBC.

Ovaj temperaturni prag se odnosi na cilj značajnog Pariskog sporazuma.

Naširoko se smatra ključnim globalnim ciljem jer takozvane prelomne tačke postaju verovatnije iznad ovog nivoa globalnog zagrevanja. Prelomne tačke su pragovi na kojima male promene mogu dovesti do dramatičnih promena u celokupnom sistemu za održavanje života na Zemlji.

„Skrenuli smo sa puta“, rekao je Frančesko La Kamera, generalni direktor IRENA-e.

Frančesko je naglasio da IRENA-ini nalazi pokazuju da je postignut napredak u energetskoj tranziciji, posebno u energetskom sektoru gde obnovljivi izvori čine 40% instalirane proizvodnje električne energije širom sveta, ali obim promena do sada su daleko ispod ciljeva koji su neophodni za ograničavanje porasta temperature na 1,5 stepen Celzijusa.

Iz međuvladine agencije IRENA su naveli da kapaciteti OIE moraju značajno porasti sa 3.000 GW koliko je trenutno okvirno instalisano na više od 10.000 GW do 2030. godine.

„Vodič za preživljavanje čovečanstva“

Izveštaj IRENA dolazi ubrzo nakon što su vodeći svetski naučnici o klimi objavili „vodič za preživljavanje čovečanstva“.

Međuvladin panel za klimatske promene UN-a rekao je ranije ovog meseca da je izazov bez presedana održavanje globalnog zagrevanja na granici od 1,5 stepeni Celzijusa postao još veći poslednjih godina zbog nemilosrdnog povećanja globalnih emisija gasova staklene bašte.

IPCC je saopštio da će biti neophodna brzo i trajno smanjenja emisije gasova staklene bašte u svim sektorima, kako bi se zagrevanje ograničilo na 1,5 stepen Celzijusa.

U izveštaju IRENA u međuvremenu piše da uspešna globalna energetska tranzicija mora da sadrži smele i transformativne mere koje odražavaju hitnost klimatske krize.

Investicije, sveobuhvatne politike širom sveta i svi sektori moraju preduzeti korake za povećanje obnovljivih izvora energije, dodaje se u izveštaju.

„Proces koji mi pomažemo je nezaustavljiv. Dakle, prelazimo na novi energetski sistem kojim će u velikoj meri dominirati obnovljivi izvori energije, upotpunjeni uglavnom zelenim vodonikom i održivom upotrebom biomase“, rekao je La Kamera

Naftni giganti nastavljaju ulaganje u fosilna goriva

Big Oil-grupa koju čine najveće naftne i gasne kompanije, je prošle godine ostvarila rekordan profit, pošto su cene fosilnih goriva porasle usled rata u Ukrajini. Rukovodioci ovih kompanija nastojali su da odbrane velike prihode usred salve kritika poslednjih meseci, obično ističući važnost energetske bezbednosti u tranziciji na obnovljive izvore energije.

Državni naftni gigant Saudijske Arabije Aramko najavio je u nedelju plan za izgradnju kompleksa za preradu i petrohemiju vredan 10 milijardi dolara na severoistoku Kine u naredne tri godine, rekavši da kompanija nastoji da podrži rastuću potražnju Pekinga za gorivom i hemijskim proizvodima.

Upitan o kompanijama koje su odlučile da investiraju u tradicionalni naftni i gasni sektor i da li je to jednako izgubljenoj investiciji u obnovljive izvore energije, La Kamera je odgovorio: „Nema sumnje da sa naše tačke gledišta, ovo nije pravi pravac. To će proizvesti nasukanu imovinu.“

„Snažno se nadamo da će konferencija UNFCCC u Dubaiju voditi put ka izgradnji novog narativa koji može bolje orijentisati investicije u godinama koje dolaze i takođe ubrzati energetsku tranziciju“, rekao je La Kamera.

UAE će biti domaćin klimatskog samita COP28 od 30. novembra do 12. Decembra 2023 godine.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti