Šef TotalEnergiesa: ostajemo u Rusiji da bismo Evropu snabdevali LNG-om

Glavni razlog što je TotalEnergies zadržao imovinu u Rusiji, uprkos zapadnim sankcijama, jeste snabdevanje Evrope tečnim gasom, izjavio je u sredu izvršni direktor francuske multinacionalne energetske i naftne kompanije.

„Naš jedini motiv je da dovedemo LNG u Evropu“, rekao je predsednik i izvršni direktor TotalEnergies-a Patrik Pujan na saslušanju u francuskom parlamentu, braneći ostanak u Rusiji.

Za razliku od britanskih rivala BP i Shell, TotalEnergies je zadržao rusku imovinu, uključujući manjinske udele u proizvođaču gasa Novatek i projektima Yamal LNG i Arctic LNG 2.

Zemlje Azije i Afrike ne deli mišljenje Zapada o sukobu Rusije i Ukrajine

Šef kompanije TotalEnergies je takođe rekao francuskim predstavnicima da ostatak sveta, tačnije zemlje Azije i Afrike, ne deli mišljenje Zapada o sukobu Rusije i Ukrajine.

„Ogromna većina ostatka sveta nikako ne deli stav o sukobu koji mi u zapadnom taboru zastupamo“, naglasio je Pujan.

Prihod kompanjie se značajno povećao

TotalEnergies je krajem oktobra saopštio da je u prvih devet meseci ove godine imovine u Rusiji dobio oko 748 miliona dolara dividendi.

Prihod kompanije je skočio za 54 odsto, na 199,3 milijarde dolara. Konsolidovani neto profit je porastao za 69 odsto na 17,3 milijarde dolara.

Izvor: Seebiz

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti