Šel pauzira gradnju fabrike biogoriva u Holandiji

Britanski multinacionalni energetski div Šel objavio je da će pauzirati gradnju fabrike biogoriva u Holandiji u uslovima slabe potražnje u Evropi i pojačanog snabdevanja iz SAD-a.

U septembru 2021. Šel je službeno dao zeleno svetlo za gradnju fabrike biogoriva u Holandiji godišnjih proizvodnih kapaciteta od 820.000 tona, koja je prema početnom planu trebala da počne da proizvodi 2025. godine.

Postrojenje u Šelovom hemijskom parku u Roterdamu trebalo je da iz otpada proizvodi održivo avio gorivo i obnovljivi dizel.

Danas je firma izvestila da će pauzirati građevinske radove, dodavši da se će „broj izvođača radova na gradilištu biti smanjen, a tempo aktivnost ublažen, što će pomoći u kontroli troškova i optimizaciji redosleda izvođenja projekta“.

„Privremena obustava radova na gradilištu omogućiće nam da procenimo kako nastaviti sa projektom uz maksimalno poštovanje načela isplativosti“, rekao je šef Šelovih rafinerijskih operacija Huibert Vigeveno.

Cene biogoriva padaju već nekoliko meseci zbog slabe potražnje u Evropi i pojačanog snabdevanja iz SAD-a, a Šelova odluka o pauziranju gradnje vremenski se poklopila sa nastojanjima izvršnog direktora Vaela Savana da poboljša prinose, primećuje Rojters.

Kompanija je pod dirigentskom palicom Savana već ugasila, odnosno prodala projekte obnovljivih izvora energije i vodonika, povukla se sa evropskog i kineskog tržišta električne energije i prodala rafinerije, kako bi se usredsredila na najprofitabilniji deo poslovanja, prvenstveno u segmentu nafte i gasa.

I Šelov rival BP objavio je prošla nedelje da će pauzirati dva projekta proizvodnje biogoriva u Nemačkoj i u Sjedinjenim Američkim Državama.

Izvor: SEEbiz

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti