Šel želi da razvije ogromni plutajući vetropark na moru u Južnoj Koreji

Šel želi da razvije ogromni plutajući vetropark na moru u Južnoj Koreji

Jedan od Šelovih prvih projekata je razvoj ogromnog plutajućeg vetroparka jačine 1,4GW u vodama Južne Koreje nazvanog MunmuBaram. Ovakav projekat svakako odgovara i Južnoj Koreji, čije vlasti žele da udeo obnovljivih izvora energije u proizvodnji električne energije dostigne 20% 2030. godine, sa 7,6% 2017. godine.

Iako trenutno predstavlja jednog od najvećih igrača na polju proizvodnje fosilnih goriva, kopanija Šel užurbano radi na projektima obnovljive energije. Tvrdi kako želi postati energetska kompanija sa nultom emisijom do 2050. godine. Jedan od Šelovih prvih projekata je da razvije ogromni plutajući vetropark.

Formalno je osnovano zajedničko ulaganje usredsređeno na razvoj ogromnog plutajućeg vetroparka na moru u vodama u blizini Južne Koreje. Naftna i gasna kompanija Šel ima 80% udela u zajedničkom preduzeću, koje se zove MunmuBaram, a preostalih 20% drži KoensHeksion. KoensHeksikon je predstavlja sporazum i zajedničko ulaganje između Koensa sa sedištem u Južnoj Koreji i švedske firme Heksikon.

U saopštenju ranije ove nedelje Šel je rekao da se projekat nalazi u „fazi procene izvodljivosti“. Ako se izgradi, vetroelektrana od 1,4 GW instalisane snage bi se nalazila između 65 i 80 kilometara od Ulsana, primorskog grada i industrijskog centra na jugoistoku zemlje.

Dubine vode za predloženi objekat, koje bi se razvijale u fazama, kreću se između 120 i 160 metara. Očekuje se da će proizvoditi čak 4,65 TW sati električne energije godišnje. Što je dovoljno za napajanje više od milion domaćinstava.

Projekti koji odgovaraju i Južnoj Koreji

„Šel  posmatra energiju vetra na moru kao ključni deo energetskog sistema sa nultom neto mrežom. Kako u Južnoj Koreji, tako i na globalnom nivou“, rekao je Džo Nai, generalni direktor kompanije Šel za vetroelektrane u Aziji.

Zvanično osnivanje poduhvata MunmuBaram dolazi pošto vlasti u Južnoj Koreji ciljaju na neutralnost ugljenika do 2050. godine. Zemlja želi da udeo obnovljivih izvora energije u proizvodnji električne energije dostigne 20% 2030. godine, sa 7,6% 2017. godine. Ima za cilj razvoj 12 GW kapaciteta vetra na moru do 2030.

Glavni igrači

Šel nije jedina velika kompanija uključena u projekte fokusirane vezane za plutajuće vetroparkove. Prošlog meseca je objavljeno da su RWE i Kanzai Elektrik Pover potpisali sporazum, koji će definisati kako će dve kompanije proučiti izvodljivost velikog plutajućeg projekta za korišćenje energije vetra na moru u vodama kod japanske obale.

Još 2017. godine norveški energetski velikan Ekinor otvorio je svoj projekat Hajvind Skotland. Ovaj objekat instalisane snage 30 MW nazivaju „prvim plutajućim vetroparkom na moru“.

Plutajuće vetroturbine na moru razlikuju se od vetroturbina postavljenih na dnu, koje su ukorenjene na morsko dno. RWE opisuje koncept plutajućih turbina kao nešto što je postavljeno na vrhu plutajućih konstrukcija, koje su pričvršćene za morsko dno vezama i sidrim.

Jedna od prednosti plutajućih turbina je ta što se mogu instalirati u dubljim vodama u odnosu na one sa fiksnim dnom. Kako napominje savetodavna kompanija Karbon Trast: „Lokacije dalje od obale imaju tendenciju da više od konzistentnijih koriste resursa vetra, što znači da plutajući vetar može doneti veće prinose.“

Iako Šel radi na projektima obnovljive energije i kaže da želi postati energetska kompanija sa nultom emisijom do 2050. godine, ostaje značajan proizvođač fosilnih goriva.

U februaru je kompanija potvrdila da je ukupna proizvodnja nafte dostigla vrhunac 2019. godine. Takođe procenjuju da je ukupna emisija ugljenika dostigla vrhunac tokom 2018. godine (1,7 gigatona godišnje).

Izvor: CNBC

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti