Sertifikacija Severnog toka 2 u žiži javnosti

Iz Moskve poručuju da je tehnološki sve spremno za pokretanje Severnog toka 2. Sve zavisi od sertifikacije. Gasprom je isporučivao i isporučuje Evropi tačno onoliko gasa koliko od njega traže u okviru uslova koje predviđaju ugovori. Nemački političari su zabrinuti zbog odlaganja starta transporta gasa cevovodom kroz Baltičko more a Poljaci opet traže od Berlina da odustane od ovog projekta.

Portparol Kremlјa Dmitrij Peskov izjavio je da je tehnološki sve spremno za pokretanje gasovoda Severni tok 2. Istovremeno je apelovao da se ne nagađa o datumu pokretanja projekta i da se ne meša u rad regulatora.

„Nagađanje o datumu sada je nezahvalan posao. Ne bismo želeli to da radimo. Niko ne može i ne bi trebalo da se meša u rad regulatora. Kompanija ispunjava sve birokratske formalnosti, kako bi se realizovala ta procedura sertifikacije. Onda samo treba čekati da se to desi. Tehnološki je sve spremno. Dalјe sve zavisi od ispunjavanja formalnosti povezanih sa sertifikacijom“, rekao je Peskov, odgovarajući na pitanje kada mogu početi isporuke gasa preko Severnog toka 2, prenosi Sputnjik.

Podsetimo, nemački regulator (Federalna agencija za mreže) obustavio je sertifikaciju kompanije Nord Strim 2 AG, kao nezavisnog operatora gasovoda Severni tok 2. Proces će biti nastavlјen kada Nord strim 2 AG formira nemačku filijalu, koja će se ponovo prijaviti za sertifikaciju.

Rusi ne beže od zakonodavstva EU

Peskov kaže da treba strplјenja, jer je proces sertifikacije Severnog toka 2 komplikovan.

„U ovom slučaju zaista postoje određeni protokoli, norme evropskog zakonodavstva u vezi sa tim. Kompanija-operator spremna je da ispuni sve zahteve važećeg zakonodavstva, kako bi se što pre pokrenuo taj projekat koji je važan za sve“, dodao je portparol ruskog predsednika.

Peskov je, kako piše Sputnjik, rekao da je od samog početka bilo jasno da će biti potrebno strplјenje a da je ruska strana sigurna da je projekat sam po sebi važan za Evropu.

Sertifikacija Severnog toka 2 i energetska kriza

Prema njegovom mišlјenju, energetska kriza u Evropi i realizacija projekta Severni tok 2 ne zavise jedno od drugog.

Takođe je još jednom ponovio da je Gasprom isporučivao i isporučuje Evropi tačno onoliko gasa koliko od njega traže u okviru uslova koje predviđaju ugovori.

Govoreći o mogućnostima da Rusija poveća isporuke gasa preko postojećih maršruta u cilјu stabilizacije evropskog tržišta, Peskov je rekao da je to čisto komercijalno pitanje.

„Sve zavisi od dodatnih zahteva. Zavisi od spremnosti Gasproma da ispuni te zahteve. To je pitanje direktnih ugovora između kupaca gasa i snabdevača. To su čisto komercijalna pitanja“, ocenio je Peskov.

Nemci zabrinuti

Ministar privrede nemačke pokrajine Saksonija, Anhalt Sven Šulce upozorio je na negativne posledice obustavlјanja sertifikacije operatora gasovoda Severni tok 2. Kako ističe, ova odluka nemačkog regulatora može da dovede do porasta cena i gubitaka u proizvodnji.

„Vidim veliki problem u tome što Severni tok 2 neće raditi celu zimu, što se sada sigurno zna“, istakao je Šulce tokom pres-konferencije u Magdeburgu.

Prema rečima člana nemačke desničarske stranke Alternativa za Nemačku Alberta Brajningera, odluka o obustavlјanju sertifikacije može imati političke razloge, jer nemački regulator, možda, želi da dobije na vremenu do formiranja nove vladine koalicije.

„Nije sve tako jednostavno. Teško je reći koja komponenta će preovladati – politika ili nemačka birokratija. Verovatno je regulator našao razlog da odbije sertifikaciju. Koalicija još nije formirana, pa regulator želi da dobije na vremenu dok to pitanje ne bude rešeno… Naravno, postoji i politička komponenta, taj projekat je bio politizovan od samog početka“, ističe Brajninger.

Pritom je dodao da ne vidi nikakve signale da će se odustati od Severnog toka 2 jer, kako ističe, u Nemačkoj postoje značajne snage koje su zainteresovane da se taj projekat što pre pokrene.

Poljska opet traži od Nemaca da zaustave Severni tok 2

Premijer Polјske Mateuš Moravecki pozvao je Nemačku da odustane od pokretanja gasovoda Severni tok 2, prenosi Sputnjik pisanje nemačkog lista Bild.

Prema njegovom mišlјenju, nemačka strana bi trebalo da prekine proceduru sertifikacije ruskog projekta „radi mira“.

„Treba da radimo zajedno u ime mira. A ne da dajemo Vladimiru Putinu dodatni novac plaćanjem za energente pomoću koga će on moći da nastavi da gomila oružje“, upozorio je Moravecki.

Takođe se obratio kandidatu za kancelara Nemačke, lideru Socijaldemokratske partije Olafu Šolcu.

„Severni tok 2 treba da bude zaustavlјen“, poručio je političar.

Ovo nije prvi put da šef polјske vlade daje neprijatelјske izjave na račun Rusije. Konkretno, za nemački list Velt krajem oktobra Moravecki je rekao da Rusija navodno koristi gas za ucenu. Slično je izjavlјivao i kada je reč o Severnom toku 2. Polјski političar je u aprilu pozvao Nemačku da pokaže evropsku solidarnost i da odustane od realizacije tog projekta.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti