Severna Makedonija: Neophodna diversifikacija energetskih izvora

Predstavnici Agencije za saradnju energetskih regulatora (ACER), uključujući i stručnjake za regulaciju sektora prirodnog gasa iz Hrvatske, Italije, Slovenije, Albanije, Grčke, razgovarali su o merama za zimu i planovima u vezi sa snabdevanjem gasom. Gasni interkonektor između Grčke i Severne Makedonije diverzifikovaće snabdevanje prirodnim gasom Severne Makedonije i regiona.

Regulatorna komisija za energetiku i vodne usluge Makedonije je domaćin 37. sastanka Regionalnog koordinacionog odbora Južne i Jugoistočne regionalne inicijative za prirodni gas (37. sastanak Regionalnog koordinacionog odbora Gasna regionalna inicijativa – Jug Jugoistok).

Predstavnici Agencije za saradnju energetskih regulatora – ACER, Energetske zajednice i regulatornih tela, uključujući stručnjake za regulaciju sektora prirodnog gasa iz Hrvatske, Italije, Slovenije, Albanije, Grčke, razgovarali su o merama koje zemlje preduzimaju uoči zime i prezentovao planove u vezi sa snabdevanjem gasom.

Zajednički energetski problemi

Predsednik RKE Marko Bislimoski istakao je značaj razgovora sa relevantnim akterima o izazovima i planovima sa kojima se suočava cela Evropa u pogledu snabdevanja energijom – prirodnim gasom.

„Pred nama su brojni izazovi, nacionalni i regionalni, kada je u pitanju uključenje u globalnu energetsku tranziciju, ulaganje u nove tehnologije u obnovljive izvore, kao i gasifikaciju. Relevantan projekat od velikog značaja svakako je interkonektor između Makedonije i Grčke kao ključni energetski infrastrukturni objekat koji će obezbediti veću konkurentnost u snabdevanju prirodnim gasom. Severna Makedonija i region su zavisni od gasa koji isporučuje Gasprom, i iz tih razloga treba razmotriti diversifikaciju”, rekao je Bislomski.

Diversifikacija

Kako je dodao Bislimoski, gasni interkonektor između Grčke i Severne Makedonija će diverzifikovati snabdevanje prirodnim gasom Severne Makedonije i regiona i predstavljaće dobar osnov za saradnju.

Sastanak za Regionalnu gasnu inicijativu realizuje se zahvaljujući saradnji sa ACER-om i Sekretarijatom Energetske zajednice, a namera mu je integracija tržišta, obezbeđivanje istih uslova i pravila pristupa tržištu gasa u regionu, kao i uspostavljanje funkcionalnog, konkurentnog, likvidnog i transparentnog tržišta gasa.

Izvor: Nova Makedonija

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti