završetak Severnog toka 2

Severni tok 2 nudi Nemačkoj sastanak sa sudbinom

Preokreti i obrti sage Severni tok 2 doneli su još jednu zapanjujuću promenu igre. Linija B Severnog toka 2 je netaknuta. Preko nje je moguća isporuka. Sve zavisi od političke volje Nemačke. NATO istražuje sam sebe, Rusima kao ni operaterima Severnog toka nije dozvoljeno da istražuju napad na gasovod. Sve glavne radne hipoteze o teroru nad gasovodom ukazuju na prljavu operaciju unutar NATO-a - protiv članice NATO-a, Nemačke.

Gazprom je otkrio da je Linija B Severnog toka 2 netaknuta. Ne samo da je izbegla teror koji je sproveden nad gasovodom, već bi se mogla „potencijalno“ koristiti za pumpanje gasa u Nemačku.

To još jednom potvrđuje da je Severni tok 2 inženjersko čudo. Cevi su toliko jake da nisu polomljene, već samo probušene.

Potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak se nadovezao na to, uz napomenu da je popravka celog sistema, moguća i da „zahteva vreme i odgovarajuća sredstva“. Ali prvo, prema redosledu prioriteta Rusije, počinioci moraju biti identifikovani.

Izvori u Moskvi potvrdili su Gaspromovu procenu Severnog toka 2. Čak je i Blumberg morao to da prijavi.

Potom je u Beču na sastanku OPEK+, Novak rekao da je Ruska Federacija „spremna da isporučuje gas preko druge linije Severnog toka 2. To je moguće ako bude potrebno“.

Dakle, znamo da je to moguće. „Neophodno“ će zavisiti od političke odluke Nemačke.

Linija B Severnog toka 2 netaknuta

Novak je takođe oštro primetio da ni Rusiji ni operaterima Severnog toka nije dozvoljeno da istražuju teror u gasovodima. Rusija insistira ne tome da bez njenog učešća istraga nije adekvatna.

Kakav god da je bio način izvođenja terora nad naftovodom, svakako je bio nekompetentan. Na liniji B Severni tok 2 nije postavljeno niti detonirano eksplozivno punjenje.

To znači, kako je rekao Novak, da je gasovod praktično spreman za posao. Linija B je sposobna da pumpa 27,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje, što je polovina ukupnog kapaciteta Severnog toka.

Kapacitet Severnog toka je bio smanjen na 20% zbog beskonačne sage o turbinama, pre nego što je potpuno zatvoren. Linija B Severnog toka 2 bi i dalje pumpala kapacitet koji je 2,75 puta veći od nedavno otvorenog Baltik Pajpa koji transportuje gas iz Norveške u Poljsku preko Danske. To u osnovi donosi profit Poljskoj, za razliku od Severnog toka 2, koji opslužuje svega nekoliko kupaca iz EU.

NATO istražuje NATO

U racionalnom svetu, Berlin bi ukinuo nagomilane ruske sankcije i odmah naredio početak rada odgađanog Severnog toka 2. Garantovano će time barem ublažiti tekući proces deenergizacije, deindustrijalizacije i duboke društveno-ekonomske krize koje su Nemačkoj nametnuli uobičajeno osumnjičeni.

Međutim, kolektivni Zapad ostaje u ropstvu geopolitičkih psihopata kojima upravlja iracionalnost. Malo je verovatno da će se to dogoditi.

Za početak, „istraga“ o tome kako se dogodio napad na gasovod izgleda kao da je NATO prepisao Kafku.

Operateri Severnog toka i Severnog toka 2, Nord Strim AG i švajcarski Nord Strim 2 AG, ne mogu da stignu na mesto zločina zbog apsurdnih ograničenja koje nameću Danci i Šveđani. Operaterima je potrebno najmanje 20 radnih dana da dobiju „dozvole“ za vršenje sopstvene inspekcije.

Policija Kopenhagena obrađuje mesto zločina u blizini danske ekskluzivne ekonomske zone (EEZ), paralelno sa švedskom obalskom stražom oko švedske EEZ

Ako ovo izgleda kao jedna od onih skandinavskih noir serija popularnih na Netfliksu, to je zato što to i jeste. Sa ključnim obrtom: NATO istražuje sam sebe, Rusima nije dozvoljeno. Švedska se sprema da uđe u NATO. Sve glavne radne hipoteze o teroru gasovoda ukazuju na prljavu operaciju unutar NATO-a, protiv članice NATO-a, Nemačke.

Dakle, svaki uznemirujući dokaz koji ukazuje na aktere NATO-a može pogodno da „nestane“ ili da bude kompromitovan tokom ovih dugih 20 dana neophodnih da bi se „dozvole“ izdale.

Energetski rat će mnogo koštati Evropu

U međuvremenu, posledice energetskog rata koji su SAD nametnule Evropi protiv Rusije nastaviće da se gomilaju i mogu da koštaju EU neverovatnih 1,6 biliona evra, navodi se u izveštaju Jakov & Partners, bivšeg odeljenja Mekinzija u Rusiji.

Uzimajući u obzir EU, koja je lišena Severnog toka 2 i cene energije koje neprestano rastu na spot tržištu, BDP EU može da se smanji za čak 11,5% (1,7 triliona evra). Oko 16 miliona ljudi će ostati bez posla.

Skladištenje gasa u EU je trenutno na visokom nivou (90%), ali to ne znači da imamo dovoljno gasa za zimu. Ukupno skladištenje gasa je dovoljno za oko 90 dana potražnje. Sa sadašnjim tempom malog trošenja gasa, EU bi lako mogla da ostane bez gasa do marta ili čak ranije.

To znači da će EU morati sveukupno da smanji potrošnju gasa za najmanje 20%. Nemojte da zaboravite da je uvezeni gas iz Norveške ili Amerike smešno skuplji od ruskog gasa po fiksnim ugovorima.

Povratak Morgentauovog plana

Ipak, sankciona demencija nikada ne prestaje. G7 će, u tri naredne faze, ciljati rusku sirovu naftu, dizel i naftu, navodi američko Ministarstvo finansija. Oni i dalje insistiraju na ograničenju cene nafte, koju neće slediti ni Rusija ni nekoliko kupaca Global Juga

Velika slika ostaje ista. Napad na gasovod je bio očajnički potez za sprečavanje Nemačke da izuzme sankcije za Severne tokove sa Rusijom.

Zapravo je u toku bio tajni kanal pregovaranja. Poučno je uzeti u obzir da su sve prethodne akcije Berlina i Moskve, odlaganje i ograničavanje protoka gasa, sprovedene kako bi se sprečilo da Imperija sprovede svoju pretnju da će ukinuti Severni tok 2.

Tada je imperija napravila potez.

Sa stanovišta Moskve, to ništa ne menja na Velikoj šahovskoj tabli. Kremlj je izmanipulisao apsolutni očaj Vašingtona odbijajući da prizna najveći spoljnopolitički debakl od Vijetnama; Rusi u međuvremenu nastavljaju da slede ciljeve Specijalne vojne operacije (SMO), koja će uskoro metastazirati u protivterorističku operaciju (CTO).

Kako sada stoji, Moskva nije pogođena međusobno povezanim krizama energije, goriva i resursa u kombinaciji sa ogromnim prekidima u lancu snabdevanja širom sveta.

Pozadina je ekonomsko uništenje Nemačke i sprečavanje saradnje Berlina i Moskve

Rusi su u suštini zbunjeni posmatrači koji razmišljaju o usporavanju industrijske proizvodnje u evrozoni zajedno sa odlivom kapitala, porastom inflacije i socijalnim protestima koji će uskoro eksplodirati.

Postoji opasan prozor za iracionalne imperijalne akcije od sada do sastanka G20 sledećeg meseca na Baliju. Posle ćemo imati potpuno drugačiju igru, ne samo na ukrajinskim ratištima, već uglavnom širom zaglibljene EU.

Morgentauov plan posle Drugog svetskog rata je izmišljen da se Nemačka bukvalno izgladnjuje do smrti uništavanjem Rurskih rudnika uglja. Zapanjujuće je sličan Štrausovom planu američkih neokonzervativaca da odseku Nemačku od ruskog prirodnog gasa bombardovanjem Severnig toka i Severnog toka 2.

Prvi Morgentauov plan bi doveo do deindustrijalizacije Nemačke. Prema klauzuli 3, ceo Rur „ne samo da treba da bude lišen svih… postojećih industrija, već toliko oslabljen i kontrolisan da ne može u doglednoj budućnosti postati industrijska oblast.

Prestanak Nemačke kao industrijske države stvorio bi ogromnu, trajnu nezaposlenost koja bi pogodila 30 miliona ljudi, kaže Henri Stimson, američki vojni sekretar. Morgentauov odgovor je bio da bi višak stanovništva mogao biti bačen u Severnu Afriku.

Američki obaveštajci su bili veoma svesni zbližavanja Berlina i Moskve. Napad na Severni tok je bio prvi potez Morgentauovog plana izmiksovan kombinacijom Štrausovog neokonzervatizma.

Ipak, nije gotovo dok Vagnerijanska dama ne zapeva. Nema potrebe za Goterdammerungom: Nemačka možda ipak ima svoju sudbinu u svojim rukama. Samo uključite prekidač na Severnom toku 2.

Autor: Pepe Escobar je novinar veteran, autor i nezavisni geopolitički analitičar fokusiran na Evroaziju

Izvor: PressTV

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti