Sigurnost snabdevanja tržišta – zajednički cilj države i naftaša

I državi i naftnim kompanijama sigurnost snabdevanja potrošača naftnim derivatima zajednički je cilj, poručeno je sa današnjeg sastanka Zorane Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike u Vladi Srbije sa predstavnicima Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, održala je danas sastanak sa predstavnicima Udruženja naftnih kompanija Srbije (MOL, Lukoil, OMV, EKO, Naftahem i Europetrol) i sa njima razgovarala o sigurnosti snabdevanja, operativim rezervama naftnih derivata i tržištu nafte u Srbiji.

Mihajlovićeva je ovom prilikom istakla da je u obostranom interesu saradnja i pronalaženje rešenja koja su i državi i naftnim kompanijama prihvatljive.

„Imate ozbiljno iskustvo na naftnom tržištu Srbije i u obostranom interesu je da radimo zajedno. Naš cilj je da napravimo efikasno ministarstvo, kao što smo uredili i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Država nema za cilj da ukloni operativne zalihe, u našem interesu je da rezerve imamo, ali smo otvoreni da sa vama razgovaramo o uslovima koji su svima prihvatljivi. Mi krećemo u izmenu Zakona o energetici i verujem da ima prostora da neke stvari zajedno revidiramo, uzimajući u obzir i direktive EU“, rekla je Mihajlovićeva.

Iz Udruženja naftnih kompanija Srbije rečeno je da je sigurnost snabdevanja tržišta prioritet – i potrošača, i snabdevača, i društva u celini, ali da uvođenje obaveze formiranja i čuvanja operativnih rezervi utiču na cenu goriva i tržišnu konkurenciju.

„S obzirom na dragoceno iskustvo koje imamo na tržištu, smatramo da kao udruženje možemo da pružimo veliki doprinos stvaranju poslovnog ambijenta koji će obezbediti sigurno snabdevanje tržišta Srbije pod najpovoljnijim mogućim uslovima za potrošače, energetske subjekte i društvo u celini. Molimo vas da razmotrite opravdanost obaveznih operativnih rezervi derivata“, rekao je Tomislav Mićević, generalni sekretar UNKS-a.

Na sastanku je bilo reči i o skladištenju i transportu goriva na internim benzinskim stanicama, akciznom oporezivanju energenata, kao i o obavezi prometa biogoriva.

Sastanku su prisustvovali predstavnici  članova UNKS-a: MOL, Lukoil, OMV, EKO, Naftahem i Europetrol“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti