Silovija mašini bi da učestvuje u energetskoj tranziciji Srbije

Silovija mašini bi da učestvuje u energetskoj tranziciji Srbije

Ruske kompanija Silovija Mašini zainteresovana za modernizaciju obe đerdpske hidrocentrale i TE Nikola Tesla A, ali i za učešće u energetskoj tranziciji Srbije i izgradnji novih kapaciteta. „Uskoro predstavljamo našu knjigu projekata i dobrodošle su sve ruske kompanije, ne samo Silovije mašini”, rekla je ministarka energetike, Zorana Mihajlović.

Revitalizacija Hidroelektrane Đerdap 1, koju realizuje Silovija mašini, kao i drugi projekti, koji su u vezi sa modernizacijom postojećih energetskih kapaciteta, kao i saradnja u procesu energetske tranzicije bile su teme razgovora prof. dr Zorane Mihajlović, ministarke rudarstva i energetike sa predstavncima ove ruske kompanije.

„Kompanija realizuje važne projekte za energetsku stabilnost države i unapređenje poslovanja Elektroprivrede Srbije. Revitalizacija HE Đerdap 1 jedan je takav projekat i drago mi je da možemo da razgovaramo i o drugim koracima modernizacije postojećih elektroenergetskih kapaciteta. Strategija razvoja energetike i nacionalni plan za klimu i energetiku donose faze prelaska na obnovljive izvore energije do 2040. sa vizijom do 2050. godine. Deo strategije tiče se i korišćenja zelenog i plavog vodonika. Istovremeno, jedan od glavnih ciljeva je podizanje energetske efikasnosti. Uskoro predstavljamo našu knjigu projekata i dobrodošle su sve ruske kompanije, ne samo Silovije mašini”, rekla je Mihajlovićeva.

Kiril Maksimov, zamenik generalnog direktora AD Silovije mašini, rekao je da je kompanija zainteresovana ne samo za revitalizaciju HE Đerdap 1, koja bi trebalo da bude gotova do kraja sledeće godine, već i za projekat revitalizacije Đerdapa 2 i rekonstrukciju Termoelektrane Nikola Tesla, kao i za buduće kapacitete.

„Želeli bismo da budemo uključeni i u proces energetske tranzicije u Srbiji i da pomognemo da postojeća oprema u elektranama bude energetski efikasnija. Takođe, želimo da učestvujemo i u izgradnji novih postrojenja“, rekao je Maksimov.

Nj. e. ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko zahvalio je potpredsednici Vlade na aktuelnoj saradnji koja postoji sa Ministarstvom rudarstva i energetike, kao i u vreme dok je prof. dr Zorana Mihajlović bila na čelu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i istakao važnost saradnje srpskih i ruskih kompanija u oblasti energetike.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti