EPS nove kapacitete

Silovija mašini zainteresovan za revitalizaciju TENT-a A

Revitalizacija obe đerdapske hidroelektrane ali i novi energetski projekti bili su tema razgovora ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović sa Mihajilom Cvetkovim, šefom predstavništva kompanije Silovije mašini u Srbiji. Ova ruska firma zainteresovane je za učešće u projektu revitalizacije blokova A1 i A2 na TE Nikola Tesla u Obrenovcu.

Realizacija projekta revitalizacije hidroagregata u Hidroelektrani Đerdap 1, kao i potencijalna saradnja na drugim projektima u energetici bili su tema današnjeg sastanka potpredsednice Vlade Srbije i ministarke rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović sa Mihajilom Cvetkovim, šefom predstavništva kompanije Silovije mašini u Srbiji. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Ambasade Ruske Federacije u Srbiji.

„Kompanija Silovije mašini realizuje važne aktivnosti za Elektroprivredu Srbije, samim tim i za našu državu i nadam se da možemo da nastavimo saradnju i na novim projektima. Drago mi je da projekat revitalizacije HE Đerdap 1 ulazi u završnu fazu, revitalizacija HE Đerdap 2 nam je, takođe, veoma važna. Kao resorno ministarstvo tu smo da pomognemo i ispratimo sve aktivnosti. Pripremamo i knjigu projekata, jer će u energetici biti puno ulaganja i u interesu nam je priliv novih investicija u ovom sektoru”, rekla je Mihajlovićeva.

Mihajil Cvetkov zahvalio je na sastanku, rekavši da ova kompanija dugo radi u Srbiji, te da saradnja datira još iz vremena Jugoslavije.

„Dosta je naše opreme u Đerdapu I i II, kao i TE KO Kostolac. Trenutno smo najveća kompanija koja proizvodi energetsku opremu u Rusiji, od turbina, transformatora, do kotlova, proizvodimo sve potrebno za jednu termo i hidroelektranu. Revitalizacija Đerdapa 1 je zahtevna i zaslužuje veliku pažnju, stigli smo do poslednjeg agregata i u aprilu ove godine stiže oprema. Potpisali smo sporazum sa EPS-om za revitalizaciju Đerdapa 2, priprema se dokumentacija i vaša podrška u tom procesu nam je značajna”, rekao je Cvetkov.

Ruska kompanija izrazila je i zainteresovanost za učešće u projektu revitalizacije blokova A1 i A2 na TE Nikola Tesla u Obrenovcu.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.