Plutajuća solarna farma u Singapuru / Foto: Interestingengineering

Singapur se okreće plutajućim solarnim farmama

Plutajuća solarna elektrana veličine 45 fudbalski terena na veštačkom jezeru u Singapuru biće jedna od najvećih na svetu. Pre postavljanja solarnih panela izvršena je analiza, kako bi se obezbedilo da ne bude znatnog uticaja na vodenu floru i faunu, životinje ili kvalitet vode. U Singapuru su u toku aktivnosti na ravoju još četiri projekta plutajućih solarnih farmi.

Singapur je zvanično predstavio jednu od najvećih plutajućih solarnih elektrana na svetu, površine kao 45 fudbalskih terena, koja će proizvoditi dovoljno električne energije za napajanje pet pogona za prečišćavanje vode na tom ostrvu.

Ovaj projekat je deo napora tog grada-države u jugoistočnoj Aziji, koji raspolaže sa oskudnim površinama zemljišta, da učetvorostruči proizvodnju struje iz sunčeve energije do 2025. godine, kako bi pomogao u borbi protiv klimatskih promena, izvestio je Rojters.

Solarnu fotonaponsku (PV) farmu kapaciteta 60 megavata, koja je smeštena na jednom veštačkom jezeru u zapadnom Singapuru, izgradila je podružnica u vlasništvu kompanije Sembkorp Indastri.

Procenjuje se da bi solarna farma mogla da pomogne smanjenje emisije ugljenika za oko 32 kilotona godišnje, što odgovara emisiji uglenika iz 7.000 automobila, navodi se u zajedničkom saopštenju kompanije i singapurske nacionalne agencije za vode PUB.

Za razliku od konvencionalnih krovnih solarnih panela, plutajući imaju bolji učinak između pet i 15 posto, zbog vode koja ih hladi, ali i zbog toga što ih ne zaklanjaju zgrade, rečeno je na prezentaciji projekta.

Da bi ublažili zabrinutost u vezi sa uticajem ovakvih projekata na životnu sredinu, iz PUB-a su istakli da je pre postavljanja solarnih panela izvršena analiza, kako bi se obezbedilo da ne bude znatnog uticaja na vodenu floru i faunu, životinje ili kvalitet vode.

„Solarna farma je pažljivo dizajnirana da poboljša protok vazduha i omogući prodiranje sučeve svetlosti kroz vodu, da bi ona stizala do podvodnog biljnog i životinjskog sveta“, rekla je DŽen Tan, regionalna šefica kompanije Sembkorp.

Solarni paneli su napravljeni da traju 25 godina, a u njihovom održavanju će kao pomoć biti korišćeni dronovi.

U Singapuru su u toku aktivnosti na ravoju još četiri projekta plutajućih solarnih farmi.

Izvor: Tanjug

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti