Single Earth zarađuje čuvanjem a ne sečom estonskih šuma

Posredujući između vlasnika šuma i drugih kompanija Single Earth zarađuje ne sekući drveće - da bi kompenzovale emisije ugljenika i očuvale biodiverzitet firme plaćaju vlasnicima šumskih područja i močvara za zaštitu ovih prirodnih sredina.

Estonska kompanija Single Earth zarađuje na šumskom bogatstvu, a da pritome ne seče stabla. Jednostavno, Single Earth posreduje između vlasnika šuma i drugih kompanija delujući na tržištu kredita za ugljenik, a čija je svrha smanjenje emisije ovog štetnog gasa.

Da bi kompenzovale za emisiju ugljika i očuvale biodiverzitet firme plaćaju vlasnicima šumskih područja i močvara za zaštitu ovih prirodnih sredina, piše Klix.ba.

Na taj način Single Earth doprinosi iskorišćavanju blagodeti šuma, a to su apsorpcija ugljen-dioksida i povećanje biodiverziteta. Time podstiču i vlasnike da štite svoja šumska područja.

Estonija je među državama koje su vrlo bogate šumama. Više od polovine zemlje je prekriveno šumom. Međutim, u celoj Evropi dešava se velika seča šume.

U Single Earthu se nadaju da će proširiti poslovanje na celi svet, a reč je o tržištu koje bi do 2050. moglo vrediti 500 milijardi dolara. Očekuje se da će to za posledicu imati smanjenje deforestacije na prostoru od 10 miliona hektara svake godine, naveli su u Svetskom ekonomskom forumu (WEF).

Izvor: Klix.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.