Širi se najveći vetropark u Srbiji

Potpisan ugovor o drugoj fazi izgradnje Vetroparka Kovačica, najvećeg vetroparka u Srbiji. Vetropark Pupin, kako je zvanični radni naziv novog vetroparka, sem ekološki čiste električne energije i novih zapošljavanja doneće i dodatnih 50 miliona dinara godišnje u opštinski budžet.

Vetropark Kovačica, najveći vetropark u Srbiji, koji se nalazi na području katastarskih opština Kovačica, Debeljača i Crepaja, nastaviće da se širi. To su juče, svojim potpisima, potvrdili predsednik Opštine Kovačica Jaroslav Hrubik i predstavnik izraelske firme Enlajt Miloš Colić, koji je i prvi čovek Vetroparka Kovačica, piše portal Start013

Vetroparka Kovačica ima 38 vetrogeneratora instalisane snage od 104,5 MW, što strujom može da snabdeva čak 68.000 domaćinstava.

Posle potpisivanja ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji i nastavku širenja Vetroparka Kovačica novim vetrogeneratorima, Jaroslav Hrubik je istakao da je nova investicija od izuzetnog značaja, kako za nova zapošljavanja radnika iz opštine Kovačica, jer je ugovorom predviđeno da prvenstvo u dobijanju posla imaju firme sa teritorije ove opštine, tako i za budžetski priliv od dva odsto od neto dobiti koju ostvari Vetropark Pupin, kako je zvanični radni naziv novog vetroparka.

„Do sada smo imali godišnji prihod od 60 miliona dinara godišnje od ostvarene dobiti Vetroparka Kovačica, tako da očekujem da će izgradnjom Vetroparka Pupin taj prihod dostići i 110 miliona na godišnjem nivou, što će biti od velike koriste – kako za izgradnju opštinske infrastrukture, tako i za nove vrtiće, nova ulaganja u decu i mlade, u budućnost opštine Kovačica“, istakao je Hrubik.

Miloš Colić, predstavnik Enlajta, pohvalio je dosadašnju saradnju sa lokalnom samoupravom opštine Kovačica, najavljujući nova ulaganja i van ove opštine, širom južnog Banata.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.