Sistem za spas šišmiša od vetroturbina u Južnoj Africi

Dok su Evropa i Severna Amerika definisali propise kojima se sprečava stradanje slepih miševa od turbine vetrogeneratora u Južnoj Africi nema državnih ograničenja. Enel Green Power pokrenula je probno ispitivanja NR-ove tehnologije odvraćanja šišmiša na svojoj vetroelektrani Gibson Bai u Južnoj Africi na osnovu smernica Južnoafričkog udruženja za procenu slepih miševa.

Opšte je poznato da vetrogeneratori privlače slepe miševe, koji prilikom naletanja na krila turbine, nažalost stradaju. Kompanija Enel Green Power, jedan od najvećih proizvođača obnovljivih izvora energije (OIE) u svetu, pokrenula je probno ispitivanja NR-ove tehnologije odvraćanja slepih miševa na svojoj vetroelektrani Gibson Bai u Južnoj Africi.

Sistemi za odvraćanje slepih miševa instalirani su Nordeksovi tehničari na tri od 37 Nordek vetroturbina- Projekat je sproveden prema daljinskom navođenju tima NRG-ove tehničke službe. Ovo je drugo ispitivanje NRG-ovog sistema za odvraćanje slepih miševa u Južnoj Africi a prvo korišćenje NRG-ove tehnologije na turbinama Nordek.

Vetrogeneratori Gibson smešteni u provinciji Istočni Kejp, uglavnom u planinskom region, koji se proteže duž Indijskog okeana, pušteni su u rad 2017. godine. Mogu da proizvode do 420 GWh električne energije godišnje (dovoljno energije za napajanje približno 131.000 južnoafričkih domaćinstava godišnje).

Okolina ima izvanredan biodiverzitet. Ali, istraživanja raznih vrsta slepih miševa u region su minimalna. Još mnogo treba da se radi sazna o populaciji šišmiša u Južnoj Africi. Njihovo očuvanje postalo je sve hitnije pitanje za programere, vlasnike i operatere vetrogeneratora u zemlji.

Smrtni slučajevi slepih miševa u vetroelektranama u Severnoj Americi i Evropi su odavno dokumentovani. Da bi se njihovo stradanje sprečilo uvedeni su strogi propisi u oba regiona.

Južna Afrika nema propise za spas šišmiša

U Južnoj Africi su, takođe, primetili smrtne slučajeve slepih miševa na operativnim vetroelektranama. Ali, trenutno nema ograničenja koja propisuje vlada.

U međuvremenu je Južnoafričko udruženje za procenu slepih miševa (SABAA) dalo smernice za metode procene lokacije koje se koriste za identifikovanje potencijalnog uticaja vetroelektrane na slepe miševe. Predložili su i efikasne tehnike, uključujući i ultrazvučna akustična odvraćanja, poput NRG-ovog sistema za odvraćanje slepih miševa.

„Ovo ispitivanje je značajno na mnogo načina. Zahvalni smo na prilici da blisko sarađujemo sa Enelovim timom. Ponosni smo što smo uspeli da demonstriramo lakoću instalacije na prvoj platformi ove vrste putem daljinskih instrukcija. Nadamo se da će kompanija Enel pokazati uspeh u odvraćanju slepih miševa. Da će uspeti da održi kontinuitet u očuvanju slepih miševa u Južnoj Africi”, kaže John Ugland, viši menadžer za proizvode kompanije NRG za sisteme za zbrinjavanje slepih miševa-

Izvor: Altenergymag

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

Tema Konferencije

Dani
Sati
Minuti
Sekunde

17. maj 2023.