Skladištenje energije ima važnu ulogu u dekarbonizaciji

Studija koju je tokom tri godine sprovodila Energetska inicijativa Masačusetskog instituta za tehnologiju (MIT) osmišljena je da informiše vladu, industriju i akademike o ulozi koju skladištenje energije može da ima u kreiranju puta ka elektrifikaciji i dekarbonizaciji privrede ekonomski razvijenih država. Takođe pomaže i državama čije su ekonomije još u razvoju, dok se fokusira na to da pristup energiji bude pravičan i pristupačan.

Interdisciplinarna studija koju je tokom tri godine sprovodila Energetska inicijativa Masačusetskog instituta za tehnologiju (MIT) pokazala je da skladištenje energije može biti ključni faktor za prelazak na čistu energiju.

Izveštaj od 387 stranica je objavljen u trenutku kada se studija privodi kraju. Pod nazivom „Budućnost skladištenja energije“, deo je serije MIT EI, koja uključuje ranije objavljene radove o drugim tehnologijama, kao što su nuklearna, solarna i prirodni gas. Bavi se i ulogom koju svaka od njih mora ili ne mora da igra, u dekarbonizaciji, dok istovremeno čini energiju pristupačnom i pouzdanom.

Skladištenje energije bi trebalo da proizvodnju iz OIE učini pouzdanom

Studija je osmišljena da informiše vladu, industriju i akademike o ulozi koju skladištenje energije može da ima u kreiranju puta ka elektrifikaciji i dekarbonizaciji američke privrede, dok se fokusira na to da pristup energiji bude pravičan i pristupačan.

Takođe, u studiji se obraća pažnja i na druge regione, kao što je Indija. Ona predstavlja primer kako skladištenje energije može odigrati svoju ulogu u ekonomijama u razvoju.

Glavni zaključak je da kako solarna energija i energija vetra budu uzimali veći udeo u proizvodnji energije, skladištenje energije će omogućiti ono što su autori nazvali „dubokom dekarbonizacijom elektroenergetskih sistema… bez žrtvovanja pouzdanosti sistema“.

Pored ulaganja u prenosne sisteme, proizvodnju čiste energije i upravljanje fleksibilnošću na strani potražnje, biće potrebna značajna ulaganja u efikasne tehnologije skladištenja energije, navodi se u studiji.

Državni organi treba da budu uključeni

„Skladištenje električne energije, koje je u fokusu ovog izveštaja, može da igra ključnu ulogu u balansiranju ponude i potražnje za električnom energijom i može da pruži druge usluge potrebne da bi dekarbonizovani sistemi električne energije bili pouzdani i isplativi“, navodi se. U izveštaju se takođe preporučuje da vlade imaju ulogu u dizajniranju tržišta i u podršci, demonstracionim projektima i istraživanju i razvoju, kako bi se olakšale investicije. Američko ministarstvo energetike (DoE) trenutno sprovodi svoj program „Dugotrajno skladištenje energije za svakoga, svuda“, inicijativu od 505 miliona dolara, koja uključuje i finansiranje demontracionih projekata .

Lokacije starih postrojenja se mogu iskoristiti za baterijsko skladištenje energije (BESS)

Studija se takođe osvrnula i na potencijalne solucije koje uključuju mogućnost da se za lociranje objekata za skladištenje energije koriste postojeća ili penzionisana postrojenja za proizvodnju toplotne energije, koja sagorevaju fosilna goriva. To je nešto što je već viđeno na mestima kao što su Moss Landing ili Alamitos u Kaliforniji, gde su neke od najvećih svetskih instalacija za baterijsko skladištenje energije (BESS) već izgrađene. U Australiji veliki broj velikih kompanija za proizvodnju električne energije planira da iskoristi elektrane na ugalj koje se gase kao lokacije za kapacitete BESS.

Izvor: Energy-storage

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Komentari (1)

  1. Još jedan komplikovan početak “ Studija koju je tokom tri godine sprovodila Energetska inicijativa Masačusetskog instituta za tehnologiju (MIT) osmišljena je da informiše vladu, industriju i akademike o ulozi koju skladištenje energije može da ima u kreiranju puta ka elektrifikaciji i dekarbonizaciji privrede ekonomski razvijenih država. “

    Teško i nerazgovetno za čitanje i razumevanje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

Tema Konferencije

Dani
Sati
Minuti
Sekunde

17. maj 2023.