Skladištenje rezervnih naftnih derivata u Baru?

Gde će Crna Gora skladištiti rezerve naftnih derivata? Iz nadležnog ministarstva poručuju da se ispituje mogućnost da to bude na terminalu u Baru. Nacrtom Zakona predviđa se primena industrijskog modela obezbeđivanja i čuvanja potrebnih rezervi naftnih derivata, za naftne kompanije koje svojim uvozom prevazilaze propisani prag (threshold).

Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI), ispituje mogućnosti za rekonstrukciju postojećih kapaciteta u državnom vlasništvu, na terminalu u Bar, koji  bi bili ustupljeni za skladištenje obaveznih rezervi naftnih derivata kompanijama koje ne poseduju svoje skladištne kapacitete.

U toku je organizovanje stručnog tima koji će proceniti koliko bi iznosili troškovi rekonstrukcije.

U toku donošenje zakona

U Ministarstvu napominju da se Crna Gora, kao članica Energetske zajednice, obavezala odlukom Ministarskog saveta Energetske zajednice iz oktobra 2012. godine, da će najkasnije 1. januara 2023. godine primeniti Direktivu Veća Evropske unije kojom se uređuje pitanje održavanja minimalnih rezervi sirove nafte i naftnih derivata i uspostavljanje neophodnih postupaka za rešavanje poremećaja snabdevanja naftom i – ili naftnim derivatima.

„Način formiranja i upravljanja strateškim rezervama naftnih derivata biće definisan u skladu sa Zakonom o snabdevanju naftnim derivatima u slučaju poremećaja u snabdevanju – prema Direktivi 2009/119/EZ od 14. septembra 2009. odine o obavezi država članica da održavaju minimalne rezerve sirove nafte i/ili naftnih derivate. Planirano je da zakon bude pripremljen u III kvartalu tekuće godine”, navode u MKI.

Primena industrijskog modela

Novim Nacrtom Zakona predviđena je primena industrijskog modela obezbeđivanja i čuvanja potrebnih rezervi naftnih derivata od strane naftnih kompanija koje svojim uvozom prevazilaze propisani prag (threshold). Samo jedna od naftnih kompanija, sa tržišnim učešćem  od oko 80 odsto, ima mogućnost skladištenja dela predviđene količine obaveznih rezervi naftnih derivata na teritoriji Crne Gore, u svojim raspoloživim rezervoarima.

Takođe, predviđeno je da se naftnim kompanijama, koje imaju obavezu skladištenja obaveznih rezervi naftnih derivata, a ne raspolažu kapacitetima za skladištenje, omogući da svoju obavezu ispune čuvanjem propisanih količina izvan Crne Gore. U tom slučaju minimalno 1/3 propisanih rezervi mora da postoji u fizičkom obliku, dok 2/3 svoje obaveze kompanije mogu da predvide tiket modelom.

Tiket u ovom slučaju predstavlja obaveznu rezervu u nematerijalnom obliku, odnosno, ugovor o pravu ali ne i obavezu na kupovinu naftnih derivata po unapred utvrđenim kriterijumima.

Izvor: CdM

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

06. jul 2022