Skok cena dizela vodi ka njegovoj nestašici

Poskupljenje dizela i činjenica da se zbog skupog gasa dizel koristi za proizvodnju energije, ukazuje na mogućnost da će doći do velike nestašice ovog derivata. Sa aktivnom rafinerijom, kao što je Rijeka, koja radi punim pogonom na bazi uvozne nafte, Hrvatska bi imala dovoljno dizela za svoje potrebe i u tom cilju je neophodan dogovor sa mađarskim Molom.

Dizel je poskupeo, poskupeće još više i bojim se da će doći do nestašice dizela. Naime, ovo što se događa u Evropi s dizelom je očekivano i objašnjivo, ali to nam ne pruža neku utehu. U Francuskoj je vanredna situacija, od šest rafinerija pet ne radi, radnici su u štrajku, dizela nedostaje na tržištu. Istovremeno se, zbog skupog gasa, dizel koristi za proizvodnju energije. Kad se spoji sve to, doći će do velike nestašice dizela, a istovremeno do porasta njegove cene. Koliko će Vlada moći to da spreči – bojim se da će to biti skokovite promene”. Ovako komentariše najavu cena gasa stručnjak za energetiku, Davor Štern.

Uticaj štrajka u Francuskoj

Štern je izrazio zabrinutost da će s dizelom biti još puno problema, pogotovo ove nedelje, dok se ne završi štrajk u Francuskoj.

Hrvatska, rekao je ovaj energetski stručnjak, nema ništa s francuskim rafinerijama, ali imala bi rešenje, kada bi imala aktivnu rafineriju.

Rešenje u rafineriji

„Da imamo jednu aktivnu rafineriju, kao što je Rijeka, koja radi punim pogonom na bazi uvozne nafte, čija cena pada, imali bismo dizela koliko hoćemo. Međutim, da bi se to dogodilo, potrebno je doći do dogovora s drugim većinskim vlasnikom u Ini. Mislim da bi trebalo da farse s Inom prestanu i da nađemo konačno rešenje kako da koristimo Inu za dobrobit hrvatske privrede”, rekao je sagovornik.

„Moramo da shvatimo da imamo alate uz svojim rukama, samo je potrebno da ih upotrebimo”, dodao je Davor Štern, stručnjak za energetiku.

Izvor: N1 Hrvatska

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti