Školski pristup savremenim energetskim trendovima

Novosnovana Balkanska škola energije biće usmerena na razvoj elektroenergetskih i gasnih mreža, integraciju obnovljivih izvora energije i tržišnu integraciju u okviru energetske tranzicije i kroz intenzivnu izgradnju kapaciteta i razmenu znanja.

Regulatorna tela za energetiku Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i Italije osnovala su Balkansku školu energije (BUE) na inicijativu Regulatornog tela za energiju, mreže i prirodnu sredinu Italije (ARERA).

Glavni cilj Balkanske energetske škole jeste edukacija o najnovijim trendovima u energetici za predstavnike regulatornih tela, operatore prenosnih sistema, operatore tržišta energije, kao i druge učesnike u energetskom sektoru. Memorandum o osnivanju potpisalo je svih pet zemalja osnivača.

Obrazovni fokus

Energetika je u fokusu pažnje celog sveta, a propisi u ovom sektoru se stalno nadograđuju i usklađuju, kako bi se osigurala pouzdanost i stabilnost u isporuci energije.

Obrazovni fokus novoosnovane škole biće usmeren na razvoj elektroenergetskih i gasnih mreža, integraciju obnovljivih izvora energije i tržišnu integraciju u okviru energetske tranzicije i kroz intenzivnu izgradnju kapaciteta i razmenu znanja.

Uspešno iskustvo

Balkanska škola energije proizilazi iz uspešnog iskustva projekta Know How Exchange Programme, koji je promovisala i koordinirala ARERA u poslednje četiri godine, u okviru programa finansiranog od Srednjoevropske inicijative.

Prvi predsednik Balkanske škole energetike je Stefano Saglia, koji je član odbora Regulatornog tela za energiju, mreže i životne sredine Italije ARERA.

Izvor: Indikator

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti