Skopska OKTA isplaćuje dividende u vrednosi tri miliona evra

Akcionar skopske rafinerije OKTAN, Pucko Petrol, dobija preko 300 hiljada evra kao dividendu. S druge strane, dominantni akcionar skopske rafinerije - grčka kompanija EL.P.ET. Balkanike petroleum, koji poseduje najveći i kontrolni paket od 81,51 odsto akcija, dobija 2,45 miliona evra kao dividendu od OKTE.

Skupština akcionara skopske rafinerije OKTA definitivno je odlučila – biće isplata dividende u ukupnom iznosu od tri miliona evra. Ovaj predlog potekao je od jednog od najznačajnijih akcionara te kompanije, Pukco Petrol, koji poseduje preko 10 odsto akcija.

„Odobrava se isplata dividendi iz kumulativne akumulirane dobiti prethodnih godina, u ukupnom bruto iznosu od 184.506.480 denara ili približno tri miliona evra, odnosno dividende u bruto iznosu od 218 denara po akciji, u skladu sa uslovima predviđenim odlukom o utvrđivanju dividendi“, navodi se u saopštenju Makedonske berze.

Značajni iznosi dividendi

To znači da će solidan iznos dividende dobiti dominantni akcionar skopske rafinerije, a to je grčka kompanija EL.P.ET. Balkanike petroleum, koji poseduje najveći i kontrolni paket od 81,51 odsto akcija, kao i Pucko Petrol iz Plašnice, kompanija za trgovinu naftnim derivatima, koja ima 10,87 odsto običnih akcija rafinerije OKTA. Pucko Petrol će za svoje akcije u OKTA dobiti dividendu u bruto iznosu od 326 hiljada evra.

S druge strane dominantni akcionar EL.P.ET. Balkanike Petroleum dobiće 2,45 miliona evra kao dividendu od skopske rafinerije OKTA.

Pored akcija koje poseduju EL.P.ET Balkanike i Pucko Petrol, akcionari kompanije su i 1.279 domaćih fizičkih lica, koja poseduju 6,97 odsto akcija, kao i 20 stranih fizičkih lica, koja imaju 837 akcija.

Isplata dividende će se vršiti od 26. jula ove godine, a najkasnije do 30. septembra i ove godine.

Dovoljno sredstava za dividende

Inače, u obrazloženju Pucko Petrola, koji je predložio isplatu ove dividende, naglašeno je da kompanija može sebi da priušti ovaj iznos za dividendu, jer ima dovoljno akumulirane dobiti iz prethodnih godina, tačnije čak 33,6 miliona evra. To je iznos bez dobiti iz prethodne 2022. godine. Dakle, prema rečima iz ove kompanije, ima dovoljno sredstava za raspodelu dividende od tri miliona evra.

Inače, OKTA je za prošlu godinu ostvarila dobit od devet miliona evra, ali je odlučila da je reinvestira u proizvodnju struje. Naime, od sume dobiti OKTA će izgraditi solarnu elektranu od 12 megavata, a za ovaj poslovni potez koristiće se sopstveni resursi.

Izvor: Faktor

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti