Jelica Putniković o predstojećoj grejnoj sezoni

Skopski radijatori usijani zbog neizvesne nabavke gasa

Gas za grejanje skopskih radijatora još nije nabavljen, iako je zvanična grejna sezona počela. Makpetrol je saopštio da, mada su uredno poslali ponudu ESM-u, on nije potvrdio količine ovog energenta do predviđenog roka. Javnost traži odgovore od Vlade na pitanje - zašto se tek sada pribavljaju ponude za nabavku gasa?

Bliži se početak novembra, kada će temperature pasti za nekoliko stepeni Celzijusovih, a ono što je trenutno aktuelno u Severnoj Makedoniji jeste da Vlada još nije nabavila gas za grejanje skopskih radijatora za naredni mesec.

Državni ESM je saopštio da od sutra čeka ponude tri kompanije, od kojih je jedna domaći Makpetrol, ali nije saopštio imena druge dve kompanije. Makpetrol je, pak, ranije obavestio javnost da, iako su uredno poslali ponudu ESM-u, on nije potvrdio količine ovog energenta do predviđenog roka, a to je 17. septembar, zbog čega ih kompanija nije naručila.

Tri ponude

Vladini izvori su, pak, ranije obavestili da će Vlada, nakon što stignu tri ponude, doneti procenu koja joj najviše odgovara i koja će doneti najveće uštede državnom budžetu, a zatim će javnost biti obaveštena o svim uslovima.

Makpetrol je saopštio da državni ESM nije potvrdio kupovinu potrebnih količina.

„Pošto je grejna sezona počela 15. oktobra, sve je izvesnije pitanje proizvodnje toplotne energije i grejanja zgrada u gradu Skoplju, za novembar. Makpetrol obaveštava širu javnost da je prošle nedelje, 12. oktobra, ESM-u dostavio ponudu za količine potrebnih za toplane Istok i Zapad, za novembar. Rok za prihvatanje ponude ESM-a istekao je 17. ovog meseca, do kada je kompanija Makpetrol morala da najavi i uplati potrebne količine svom dobavljaču. ESM do juče nije potvrdio potrebne količine, zbog čega je Makpetrol najavio preostale količine za svoje potrošače, bez količina potrebnih za proizvodnju toplotne energije, za istočne i zapadne toplane“, navodi se u saopštenju Makpetrola.

Oglašavanje ESM-a

Odmah potom javio se ESM sa informacijom da su tek juče poslali pismo Makpetrolu i još dve kompanije koje su pokazale interesovanje za obezbeđivanje gasa, kojim je od kompanija zatraženo da ispostave ponudu do sutra, tačnije 20. oktobra – ponuda za period novembar-april.

„Ponuda koju moraju da dostave odnosi se na količine, cenu, uslove plaćanja i obezbeđenje kroz bankarske garancije. Inače, za period novembar-april AD ESM-u je potrebno 225 miliona Nm3 prirodnog gasa. To će pokriti maksimalan rad u navedenom periodu, Istočne i Zapadne toplane, Kogel i TE TO – ukoliko se i ova elektrana integriše u elektroenergetski sistem ESM-a, odnosno potpiše ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa njim“, naveo je ESM.

Pitanja za Vladu

Ali, u celom ovom slučaju Vladi treba postaviti nekoliko suštinskih pitanja, iako pokušavaju da relativizuju ceo problem snabdevanja toplotnom energijom.

Prvo, zašto se do sada čekalo i čeka da se obezbede potrebne količine gasa za proizvodnju toplotne energije. Čak 60 hiljada skopskih domaćinstava ne zaslužuje da čeka i do poslednjeg trenutka ne zna da li će biti obezbeđena energija u dovoljnim količinama za grejanje radijatora, za koje, inače, redovno plaćaju račune tokom cele godine. Iako izvori iz Vlade to pokušavaju da opravdaju činjenicom da su na taj način pokušavali da uštede i obezbede niže cene, to ne može biti alibi za neizvesnost koja se sada oseća u vezi sa snabdevanjem toplotne energije glavnog grada zemlje.

Drugo, zašto se toliko dugo igralo na kartu „srpskog“ gasa, za koji se, pak, kasnije govorilo da se odatle neće nabavljati, već samo menjati gas za TETO za struju koja će se izvoziti tamo iz fabrike. Ta opcija se, s druge strane, sada pokazala praktično nemogućom i neće biti sprovedena?

Nepoznanica oko ponuđača gasa

Treće, zašto Vlada ne želi javno da saopšti koje su druge dve kompanije u igri za nabavku gasa i koje uslove za nabavku gasa bi ponudile, i što je još važnije, kako možemo biti toliko sigurni da će njihove ponude biti bolje u odnosu na onu koju šalje Makpetrol.

Četvrto, moguće je postaviti pitanje da li se radi o nekim igrama ili naporima da se zaobiđe Makpetrol, s obzirom da je da su propali svi drugi pokušaji države da nabavi gas.

Peto, šta ako ponude koje se očekuju od druge dve kompanije nisu tako povoljne kako se Vlada nada, ili, još gore, šta ako ne stignu na adresu ESM-a na kojoj se očekuju? Da li će se onda država ponovo obratiti Makpetrolu, i da li će biti kasno, s obzirom na to da je sama kompanija već rekla da je količine morala do sada da najavi svom dobavljaču?

Otvorene su brojne dileme oko ovog veoma važnog pitanja. Vlada, koja je obećala transparentnost oko svakog detalja snabdevanja energijom, trebalo bi da razjasni sve ove nejasnoće i o tome obavesti javnost.

Izvor: Faktor

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti