Skupa potpetica Marije Antoinete

Svilena cipela Marije Antoinete prodata je za 43.750 evra na aukciji u Versaju, u palati gde su ova kraljica, koja je u istoriju ušla kao simbol rasipništva francuske monarhije i njen muž, kralj Luj XVI, održavali balove pre nego što je on svrgnut tokom revolucije 1789. godine.

Bela svilena cipela, koja je pripadala kraljici Mariji-Antoaneti, danas je prodata na aukciji kuće Osenat u Versaju za 43.750 evra, više od četiri puta skuplje od očekivane cene, prenosi pisanje AFP-a Euronews.

Cipela „nosi” njeno ime na potpetici. Ova kraljevska salonka iz 18. veka ima petu visine 4,7 cm a duga je 22,5 cm, što bi danas, okvirno, odgovarala veličini 36.

Iz aukcijske kuće koja sprovodi prodaju, rekli su da se smatra da je te cipele kraljica redovno nosila tokom svakodnevnog života u palati.

Inače, cipela koja je prodata na aukciji data je Mariji-Emili Lešovan de Prevoazan, bliskoj prijateljici gospođe Campan, prve kraljičine sobarice, koja je umrla 1816. godine. Od tada je čuva njena porodica.

Aukcijska kuća Osenat očekivala je da će cipela dostići cenu između 8.000 i 10.000 evra.

Aukcija je održana u Versajskoj palati, gde su kraljica, koja je u istoriju ušla kao simbol rasipništva francuske monarhije i kralj Luj XVI održavali balove pre nego što je svrgnut tokom revolucije 1789. godine, prenosi Rojters.

Mariji Antoaneti, koja je bila Austrijanka, odrubljena je glava 1793. godine, devet meseci nakon što je pogubljen njen suprug.

„Ova aukcija dolazi u trenutku kada se Francuzi suočavaju sa stvarnim neizvesnostima u pogledu svojih vrednosti, i mnogi od njih se drže istorije Francuske”, rekao je Žan Pjer Osena u ime organizatora prodaje i dodao da je „Marija Antoaneta neko ko pobuđuje interesovanje celog sveta”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti