Evropljanima preti energetsko siromaštvo

Skupi energenti – Evropljanima preti energetsko siromaštvo

Kako će energetski bum uticati na buduće energetske politike i dalje sprovođenje energetske tranzicije, ali i sprovođenje planova za sprečavanje klimatskih promena, u EU ali i kod nas u današnjoj “Energiji Sputnjika” Jelica Putniković razgovara sa Željkom Markovićem, liderom za energiju i resurse (Energy & Resources Leader) u Deloitte Serbia.

Jesen 2021. godine obeležiće astronomske cene prirodnog gasa i električne energije na berzama. Evropljanima preti energetsko siromaštvo.

Zimu 2021/22. EU dočekuje sa nedovoljno napunjenim skladištima gasa. Proizvodnja električne energije iz vetra je smanjena jer ovaj obnovljivi izvor energije, jednostavno, ne duva dovoljno. Pale se termoelektrane na ugalj…

Sve to dovelo je do toga da su cene gasa na spot holandskom TTF -u dostigle su u četvrtak rekordan nivo od 70 evra / MWh, cena električne energije distigla je 172 evra / MWh.

Predstavnici članica EU, ali i neki briselski političari već otovoreno govore o tome da energetska tranzicija preti energetskim siromaštvom velikom procentu građana. Francuska najavljuje vaučere za energetksi ugrožene kupce, nove mere, čak I u oblasti poreske politike, spremaju i Italija, Španija, Grčka…

Kako će ovaj energetski bum uticati na buduće energetske politike i dalje sprovođenje energetske tranzicije, ali i sprovođenje planova za sprečavanje klimatskih promena, u EU ali i kod nas u današnjoj “Energiji Sputnjika” Jelica Putniković razgovara sa Željkom Markovićem, liderom za energiju i resurse (Energy & Resources Leader) u Deloitte Serbia.

Željko Marković, lider za energiju i resurse u Deloitte Serbia
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti