Skuplja struja ne bi rešila strateške probleme EPCG

Suština energetske krize je potreba da se prave novi izvori električne energije. Povećanjem cene struje ne bi se rešili strateški problemi Elektroprivrede Crne Gore, a ugrozili bi se budžeti građana. Rešenje problema je u zakonskim izmenama, poručuju iz elektroenergetskog sektora.

Trenutne cene struje na berzama su 400-500 evra po megavat satu, u avgustu su iznosile i do 800 evra, a građanima prodajemo električnu energiju po 50 evra po megavat satu“, istakao je predsednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović.

Rekao je da neće povećavati cenu struje, ali da puno toga zavisi od situacije na berzama.

„Povećanjem cene od 10 do 15 odsto dobili bismo sredstva koja ne mogu da reše strateške probleme, a pravili bi veliki problem građanima. Verovatno bi uticalo i na lošiju naplatu“, naglasio je Đukanović, dodajući da zakonska rešenja prave probleme.

Kriza se rešava novim OIE

„Koristim ovu priliku da pozovem poslanike i Vladu da poprave zakone, da ne bi neko, konkretno CEDIS, morao da poveća cene mrežne usluge zbog poštovanja zakona“, rekao je Đukanovć.

Suština energetske krize  je, kako je naveo, potreba da se prave novi izvori električne energije.

„Crna Gora ima izvanredan energetski potencijal. Nažalost, u poslednjih 40 godina EPCG nije sagradila nijedan značajniji izvor električne energije“, podvukao je Đukanović.

Istakao je da je hidrološka situacija loša, pa su uvozili ogromne količine struje tokom maja, juna, jula…

Problem u Zakonu o energetici

Izvršni direktor CEDIS Vladimir Čađenović, pojašnjavajući zašto je ta kompanija zahtevom tražila, u proseku, oko 112 miliona evra po godini, što je za oko 36 odsto, odnosno 30 miliona evra više u odnosu na odobreni prihod za ovu godinu, rekao da je istekao trogodišnji period za koji je utvrđena cena električne energije i 1. januara počinje novi.

Rešićemo sitiaciju ako izmenimo Zakon o energetici, poručio je Čađenović.

CEDIS je, kako je rekao, za prvih osam meseci ove godine, po regulatorno odobrenoj ceni struje, u plusu šest miliona evra.

Ako bismo platili po 116 eura po kilovatu , gubitak bi za ovu godinu bio 15 miliona, možda i više. Do toga ne sme doći, nadam se da će Vlada reagovati i sprečiti dalje urušavanje energetskog sistema.“

Istakao je da se ne smeju odvojeno posmatrati EPCG, CEDIS, CGES…

Sporno upravljanje energetskim sistemom

Funkcioner SDP-a Mirko Stanić rekao je da Crna Gora proizvodi struje koliko joj treba, posebno nakon skidanja sa mreže velikih potrošača, kakvi su bili KAP i Željezara.

„U principu, Crna Gora bi trebalo da ima dovoljno stuje za svoje potrebe, po onim cenama koje su prihvatljive građanima, na način da energetske kompanije ostvaruju profit“, rekao je Stanić.

Istakao je da u SDP-u smatraju da je vođenje čitavog energetskog sistema veoma loše.

Od profita, do minusa

„Prodali smo određen broj akumulacija, po značajno nižim cenama od onih po kojima smo kasnije kupovali električnu energiju. Takođe, bilo je ukazivanja na to da se kupi struja u prvom ili drugom kvartalu, pa da se čuva, odnosno da se kupi za po 200 evra po megavat satu, a ne kasnije po 400 ili 500 evra“, objasnio je Stanić

On je rekao da se pravnom akrobatikom pokušava da zatvori problem koji, očigledno  postoji.

„EPCG daje CEDIS-u fakturu od 1. januara, a oni je ne primaju, nego je vraćaju nazad, pa se nadaju da će se promeniti zakon. To nije dobro, to je na ivici zakonitosti“, poručio je Stanić.

Naglasio je da su EPCG, CEDIS i CGES za tri godine ostvarile 100 miliona evra profita, a sada je samo EPCG, u ovoj godini, u minusu 60,9 miliona, a CEDIS plaća, kako je zakonski fakturisano, 15 miliona evra.

Izvor: RTCG

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti