Sledi li posle kraha špekulativnih balona lala i Vol Strita pucanje štenećeg

Ako je tulipomanija 1637. bila prvi, vrednost akcija na Vol Stritu 1929. godine drugi, astronomska cena štenaca 2020. godine bi mogla biti treći – pseći veliki špekulativni balon. Pandemija Covid-19, strah od bolesti i prinudna izolacija izazvala je među ljudima ushićenje oko kućnih ljubimaca, pasa pre svega, jer se štene engleskog buldoga već prodaje za iznos dvomesečne prosečne britanske plate.

Poput prvog dokumentovanog cenovnog špekulativnog balona – tulipomanije (Tulipomania – holandski tulpenwoede, tulpenmanie) – pucanja finansijskog balona za vreme holandskog zlatnog doba u 17. veku, kada su ugovorne cene za lukovice lala dostigle neverovatno visoke iznose, da bi iznenada, 7. februara 1637. godine pale, jer niko nije želeo da ih kupi i crnog utorka – 25. oktobra 1929. godine, kada se desio krah berze deonica na Vol Stritu u Njujorku, možda će uskoro biti vreme da se doda 2020., kao godina štenaca.

Potražnja za kućnim ljubimcima porasla je pod uticajem pandemije Covid-19, udvostručujući prosečnu cenu britanskog psa na 1.875 funti (2.500 dolara). Uzgajivači preplavljuju tržište baš kao što teško ekonomsko doba sadrži sve sastojke pseće nesreće, piše Rojters.

Za razliku od finansijskih oportunista, vlasnici novih pasa, po svoj prilici, nameravaju da zadrže svoje saputnike, umesto da, zarad ostvarenja brzog profita, pronađu lakovernog kupca. A kućni ljubimci imaju stvarnu, za razliku od čisto spekulativne vrednosti. Tri četvrtine Amerikanaca, na primer, prema navodima Američkog udruženju proizvoda za kućne ljubimce, priznaje da im dlakavi prijatelji pomažu u suočavanju sa stresom zbog zatvaranja. To znači da trenutnom procvatu nedostaje uslov da ispuni strogu definiciju finansijskog balona.

I pored toga, jaz između ponude i potražnje pokazuje izrazito prevrtljive kvalitete. U jeku zatvaranja u maju, svako štene kavapua oglašeno na britanskom veb sajtu Pets4Homes imalo je skoro 1.900 kupaca, koji su njuškali oko njega, dok su porodice nagrnule na popularnu pasminu, nastalu ukrštanjem pudlice i kavalirskog španijela kralja Čharlsa. Dobrotvorne organizacije za životinje kažu da je u porastu uzgoj štenaca, kao i šverc.

Dinamika proizvodnje kućnih ljubimaca i nesigurnost potražnje ostavljaju prostora za naprasno pucanje. Sa skoro 3.000 funti, engleski buldog sada košta 50% više od prosečne britanske mesečne neto zarade. Amortizovano tokom očekivanog 12-godišnjeg životnog veka, izdatak iznosi razumnijih 250 funti godišnje. Ali operativni troškovi poput hrane i osiguranja opteretiće više ukoliko virus ostavi dugačak ekonomski rep. Radnici koji rade od kuće, kad se vrate u kancelarije možda će morati da uračunaju i troškove čuvanja pasa.

A tu je i snabdevanje. Baš kao što su počele pripreme za kopanje novih rudarskih okna kada je zlato u avgustu dostiglo vrednost 2.000 dolara po unci, neki uzgajivači možda jure brzi novac. Ipak, kašnjenje između začeća i sakupljanja ostavlja ih u neizvesnosti za slučaj da se kupci predomisle.

Do sada je ove godine procvat proizveo uglavnom dobitnike, od londonskog Battersea Dogs Home-a, koji ima posla sa manje slučajeva spašavanja, do 79 milijardi USD zdravstvenog giganta za životinje Zoetis, čiji su udeli dostigli rekordno visoku vrednost u novembru. Pad potražnje za štencima, međutim, iznedriće nove žrtve špekulantske kletve.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.