Slovački InoBat dogovorio sa vladom Srbije izgradnju fabrike baterija

Dogovor Slovačke kompanije InoBat sa Vladom Srbije definiše izgradnju fabrike baterija za električna vozila ukupnog kaciteta od 32 gigavata, objavila je danas slovačka agencija TASR, pozivajući se na Rojters.

Slovački proizvođač baterija InoBat saopštio je danas da je potpisao memorandum o razumevanju sa Vladom Srbije u vezi sa izgradnjom fabrike baterija za električna vozila ukupnog kaciteta od 32 gigavata, objavila je danas slovačka agencija TASR, pozivajući se na Rojters.

Otvaranje 2025. godine

Fabrika bi, kako se navodi, trebalo da bude otvorena 2025. godine sa početnim kapacitetom od četiri gigavata.

Vlada Srbije je odobrila obezbeđivanje finansiranja do 419 miliona evra, uključujući grantove i poreske olakšice, za podršku projektu, saopštio je InoBat.

Iako dogovor još nije konačan, izvor upoznat sa tim pitanjem rekao je da je blizu realizacije.

Istraživačko-razvojni objekat u Indijani

InoBat takođe planira istraživačko-razvojni objekat u Indijani, koji bi mogao da se proširi u gigafabriku, u zajedničkom ulaganju sa kompanijom Ideanomics (IDEKS.O).

Ideanomics je investitor u InoBat, kao i rudarska grupa Rio Tinto i češka kompanija ČEZ, navela je agencija Rojters.

InoBat je već najavio da želi da izgradi jednu fabriku u zapadnoj i jednu u istočnoj Evropi.

Slovačka kompnija InoBat je prošlog meseca potpisala i memorandum o razumevanju sa španskom vladom o izgradnji fabrike baterija za električne automobile u španskom gradu Valjadolidu. Međutim, memorandum nije konačan dogovor i druge lokacije su u igri, uključujući UK.

Neki evropski startapi za baterije bore se da prikupe milijarde za ogromne gigafabrike, dok se drugi, kao što je InoBat, fokusiraju na sporo širenje na osnovu ugovora koje potpisuju sa klijentima.

Pilot linija za proizvodnju baterija u Bratislavi

Početkom sledeće godine InoBat će otvoriti pilot liniju kapaciteta 45 megavat sati u Bratislavi za proizvodnju baterija visokih performansi za kupce za testiranje. Tvrdi da već́ ima potpisane ugovore sa kupcima, uključujući nemačkog proizvođača avio taksija Lilium, vredne 500 miliona evra do 2030. godine.

Cilj kompanije je da postepeno povećava proizvodne kapacitete za četiri gigavata, što bi, na osnovu potpisanih ugovora, pojedinačno trebalo da košta oko 350 miliona evra.

InoBat takođe planira istraživačko-razvojni objekat u Indijani koji bi mogao da preraste u fabriku u zajedničkom ulaganju sa fintech kompanijom Ideanomics.

Ideanomics je investitor u InoBat, kao i rudarsku grupaciju Rio Tinto i češki ČEZ, navodi Rojters.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.