Slovenačka elektromreža pod naletom zelene tranzicije

U elektromrežu slovenije bi u narednih deset godina trebalo da se uloži 3,5 milijardi evra, što je više od četvrtine godišnjeg slovenačkog budžeta. Ove godine distributeri predviđaju ulaganja od 70 miliona evra, iako bi po planu trebalo da ulože 190 miliona evra. Nije reč samo o finansijskim preprekama, već́ i kadrovima i izvođačima radova.

Povodom sve većeg interesovanje za solarne elektrane, toplotne pumpe, i, ništa manje važno – za električne automobile, operateri elektromreže upozoravaju da će to postati usko grlo zelene tranzicije. Sistemski operater distributivne mreže Slovenije izračunao je da bi za deset godina u mrežu trebalo da se uloži 3,5 milijardi evra, što je više od četvrtine godišnjeg slovenačkog budžeta.

Ove godine distributeri predviđaju ulaganja od 70 miliona evra, a po planu bi trebalo da ulože 190 miliona evra. Prepreka nisu samo finansije, već i kadrovi i izvođači radova.

Neophodne investicije za OIE

Energetski regulator, Agencija za energetiku Republike Slovenije, odobrila je plan razvoja distributivne mreže, koji svake dve godine sastavlja Operator sistema distributivne mreže. Između ostalog, plan otkriva potrebu ulaganja u mrežu, neophodnih za sprovođenje zelene tranzicije.

Recimo, ovde da je plan usklađen sa sveobuhvatnim nacionalnim energetskim i klimatskim planom iz 2020. godine, a sadašnja vlada priprema obnovu ovog plana, kojim želi još više da ubrza zelenu tranziciju.

Stanje mreže alarmantno

Ministar za infrastrukturu Bojan Kumer je, najavljujući izmene Nacionalnog energetskog i klimatskog plana Republike Slovenije (NEPN) u septembru, izneo i analizu ispunjenosti mera iz postojećeg NEPN-a, koja je pokazala da je stanje mreže alarmantno.

„Da bi mreža bila održiva i da bismo išli u korak sa sve većom potrošnjom, morali bismo da povećamo investicije za dva ili čak tri puta“, rekao je Stane Merše sa Instituta Jožef Stefan, koji je vodeći partner konzorcijuma za pripremu Nacionalnog energetskog i klimatskog plana Republike Slovenije.

Izvor: N1 Slovenija

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti