Slovenački patent – geotermalna energija iz napuštenih bušotina

Dravske elektrane Maribor (DEM), koje su deo HSE, zajedno sa Petrolom i lendavskom Naftom u Lendavi započinju pilot projekat za upotrebu geotermalne energije iz napuštenih gasnih bušotina. Reč je o projektu male pilot elektrane u bušotini dubokoj oko tri kilometra. Ovaj koncept predstavlja važnu prekretnicu za razvoj geotermalne energije i doprinos smanjenju zagađenja iz napuštenih bušotina širom sveta.

Dravske elektrane Maribor (DEM) zajedno sa Petrolom i lendavskom Naftom planiraju inovativni pilot projekat za upotrebu geotermalne energije u napuštenim bušotinama za gas i naftu. Krajem januara potpisali su pismo o namerama sa opštinom Lendava za uspostavljanje pilot geotermalne elektrane. Projekat će biti prva prijava slovenačkog patenta, piše elektronski bilten Krog.sta.si.

Prema izveštajima mariborske elektroprivrede, koja je deo Holdinga Slovenske elektrane (HSE), projekat bi mogao da predstavlja važnu prekretnicu za upotrebu geotermalne energije u napuštenim bušotinama za gas i naftu u Sloveniji i širom sveta.

Kompanija je uverena da geotermalna energija ima ogroman potencijal zbog svoje pouzdanosti i postojanosti među obnovljivim izvorima energije, jer je stalno dostupna svakog dana u godini, za razliku od energije vetra i sunca. Naravno, ističu da, takođe, ima mnogo prednosti u odnosu na tradicionalne izvore energije zasnovane na fosilnim gorivima, od kojih je najveća u tome što je čista i bezbedna za životnu sredinu, jer ne proizvodi štetne emisije.

Među prednostima geotermalnih elektrana je i to što zauzimaju malo prostora, jer su izgrađene direktno na izvoru energije. Takođe su vrlo pouzdane, jer proizvodnja ne zavisi od vremenskih uslova. Pored toga, geotermalna energija se može koristiti i za grejanje i hlađenje, kao i za proizvodnju električne energije. Ovo drugo zahteva odgovarajuće izvore temperature, uključujući tektonski aktivne regione, gde se često nalazi napuštene bušotine sa gasom. U svetu ih je više od deset miliona, a u Sloveniji najmanje 15.

Zbog navedenog, partneri pripremaju pilot projekat za proizvodnju električne energije u bušotini u Prekmurju. U okviru projekta istraživanja i primene, oni će praktično testirati potpuno novi način proizvodnje električne energije geotermalnom gravitacionom toplotnom cevi, što je plod slovenačkog znanja.

Projekat je planiran u Čentibi u opštini Lendava, na postojećoj, ali neproduktivnoj bušotini. Pomoću geotermalne gravitacione toplotne cevi dobiće dovoljan protok toplote za proizvodnju električne energije na dubinama većim od dva kilometra.

U okviru projekta planiraju da izgrade malu pilot elektranu u bušotini dubokoj oko tri kilometra. U slučaju povoljnih rezultata, isti koncept moći će da primene i na drugim napuštenim bušotinama u Sloveniji i inostranstvu. Projekat stoga predstavlja važnu prekretnicu za razvoj geotermalne energije i doprinos smanjenju zagađenja iz napuštenih bušotina širom sveta.

Prema rečima generalnog direktora HSE-a Viktora Vračara, njihova grupa je već najveći proizvođač električne energije, a sa 87% udela ujedno je i najveći proizvođač električne energije iz obnovljivih izvora. Pošto je ovo njegova budućnost, oni započinju investicioni ciklus izgradnje solarnih elektrana.

Ove godine na lokacijama Prapretno i Zlatoličje postavljaju se veće solarne elektrane, započeti su postupci za dobijanje dozvola za izgradnju prve tri hidroelektrane na srednjoj Savi, a Vračar veruje da će projekat geotermalne energije prerasti u uspešne nove investicije.

Prema rečima direktora DEM-a Andreja Tumpea, projekat predstavlja nišu na globalnom nivou, a koncept korišćenja geotermalne energije patentiran je i dodeljen isključivo njihovoj kompaniji.

„Pilot projekat će biti prva primena slovenačkog patenta. Primena, koja predstavlja novi korak za partnere na putu razvoja i prelaska u društvo sa niskim emisijama ugljenika, dodatna je vrednost za lokalnu zajednicu kao i za Sloveniju u celini “, dodao je Tumpej.

Prema rečima člana uprave Petrola Jožeta Bajuka, Sloveniji inovativni pristupi rešavanju energetskih izazova nisu nepoznati, jer ima puno znanja i praktičnog iskustva. Ovakvi projekti imaju veliki potencijal za postizanje ciljeva na putu do nisko-ugljenične energetske kompanije, što je jedan od glavnih strateških prioriteta najveće slovenačke naftne kompanije.

Direktor Nafte Verena Zidar raduje se što su oživeli nekoliko godina staru ideju kojom će moći da iskoriste lokalne uslove za korišćenje zelene energije i utiču na razvoj društva i opštine Lendava.

Izvor: Krog.sta.si

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.