energetsku krizu u Kini

Slovenački pogled u zelenu budućnost

Za nekoliko nedelja u Sloveniji će biti digitalizovano snabdevanje gasom. Predstoje povećana ulaganja u OIE i jačanje klimatske politike. Slovenija je nuklearna zemlja, tako da se mora voditi računa o otpadu i boljem upravljanju postrojenjem za razgradnju.

Bilo je mnogo izazova svuda oko nas, većina problema je nastala van Slovenije. Pratila nas je vekovna suša, poblemi sa TE Šoštanj 6, rešavanje problema sa krahom berze, smanjenje inflacije, rast cena energenata i drugo, rekao je Bojan Kumer, dosadašnji ministar za infrastrukturu i kandidat za ministra životne sredine, klime i energetike, ocenjujući energetsku situaciju u Sloveniji.

„Slovenija je među pet najuspešnijih zemalja po kontrolisanju cena energenata. Letnja stopa rasta cena struje u junu prošle godine iznosila je 29,7 odsto, a u januaru je pala na 2,7 odsto. I gas je imao veći rast, više od 50 odsto, ali je sada pao više nego u Evropi. Smanjujemo potrošnju ruskog gasa, smanjujemo i ugljenični otisak saobraćaja, rekao je Kumer.

Digitalizovano snabdevanje gasom

Energija mora biti pristupačna, kaže Kumer, dodajući da je ključno pripremiti se za kraj krize. Za nekoliko nedelja u Sloveniji će biti digitalizovano i snabdevanje gasom. Konačne cene električne energije su niže od proseka u EU i u opadajućem su trendu, kako je dodao.

„Što se tiče gasa, Slovenija je potpuno zavisna od uvoza. Vlada je obezbedila trećinu gasa iz Alžira. Ušteda gasa bila je poslednji komad u mozaiku rešavanja problema. Stalno smo na ivici da do marta uštedimo 15 odsto gasa, što je evropski cilj. Maksimalno podržavamo ulaganja u obnovljive izvore“, rekao je Kumer i dodao da su za podršku dodali 15 miliona evra.

Dekarbonizacija saobraćaja je ključna, s obzirom da je reč o najvećim potrošačima energije u Sloveniji i u skladu s tim je u pripremi novi zakon o alternativnim gorivima.

Ulaganja u solarne elektrane

„Očekuju nas povećana ulaganja u OIE i jačanje klimatske politike. Čeka se pravičan prelazak sa uglja, strateška odluka o novoj nuklearnoj elektrani. Ubrzane zakonske procedure biće namenjene posebno solarnim elektranama. Zašto sunce? Zbog toga što je dostupan svim građanima, pa i nekim preduzećima. Potencijal sunca je deset puta veći od potencijala lanca hidroelektrana na srednjoj Savi”, kaže Kumer. Kako je rekao, očekuje da će Slovenija dobiti  i još novih vetroturbina.

Biće puštena u rad prva geotermalna elektrana kao pilot projekat, smatra Kumer, koji geotermalnu energiju posebno vidi kao izvor grejanja.

Slovenija je nuklearna zemlja, tako da se mora voditi računa o otpadu i boljem upravljanju postrojenjem za razgradnju. Postojeća nuklearna elektrana je pred dobijanjem dozvole za produženje rada do 2043. Za novu nuklearnu elektranu vlada će razmotriti sva moguća alternativna rešenja. U ovom mandatu vlada će održati i referendum.

Energetsko povezivanje

„U energetskom sektoru uvek želite da budete povezani sa svojim susedima što je više moguće. Mađarska je bila poslednja zemlja koja nije bila električno povezana sa Slovenijom. Energetska kriza je pokazala da su nam potrebni takvi koraci“, odgovorio je Kumer na pitanje koliko je važan dalekovod ka Mađarskoj, čiji je kamen temeljac postavio prethodni premijer.

Megavat sat struje menja vlasnika šest puta pre svoje konačne potrošnje. Zato je jedinstveno evropsko tržište toliko važno, razmena električne energije i slično – to je ključna osnova pouzdanog snabdevanja, poručio je Bojan Kumer.

Izvor: Delo

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti