TE Ugljevik 3 neće uticati na životnu sredinu

Slovenci traže 240 miliona KM od RiTE „Ugljevik“ za neisporučenu struju

Nakon što je arbitražni sud u Beogradu delimično odbio zahtev „Elektrogospodarstva Slovenije“ za naknadu šetete od čak 1,48 milijardi KM od RiTE „Ugljevik“ po osnovu preratnih ulaganja u termoelektranu, Slovenci su pokrenuli novi spor u kojem traže šest puta manju naknadu, ovaj put, samo za neisporučenu struju. I ovaj zahtjev od oko 240 miliona KM u Ugljeviku odbacuju.

Slovenci su pokrenuli dva spora protiv RiTE „Ugljevik“ i BiH tražeći ogromnu odštetu po osnovu preratnih ulaganja u teromelektranu, a konačne odluke sudova još nisu donesene.

Polovinom 2020. godine Arbitražno veće u Beogradu je odbilo tužbeni zahtev EGS po svim tačkama, osim  zahteva za naknadu štete po osnovu neisporučene električne energije počev od 12. juna 2011. godine pa do donošenja odluke.

Pred tim sudom se zatim ušlo u fazu odlučivanja o visini odštete u delu tužbenog zahteva koji je osnovan, odnosno za neisporučenu struju.

Odšteta za neisporučenu trećinu električne energije

Slovenci su u februaru 2021. godine dostavili uređeni tužbeni zahtev kojim su tražili odštetu za neisporučenu trećinu električne energije u iznosu od 72,7 miliona evra i po osnovu zatezne kamate 70,8 miliona evra, odnosno ukupno 143,5 miliona evra.

RiTE je u odgovoru tvrdio da je tužba neosnovana i da je treba odbaciti, a u slučaju da Arbitražno veće, ipak, odluči da o ovome da dalje raspravlja, visina odštetnog zahteva ne može biti veća od 19,7 miliona evra.

U oktobru prošle godine usledilo je novo izjašnjenje Slovenaca, koji su sada smanjili tužbeni zahtev na ukupno 123,6 miliona evra.

U informaciji pripremljenoj za Skupštinu akcionra RiTE „Ugljevik“ navedeno je da je odlukom Arbitražnog veća utvrđena odgovornost ovog preduzeća za kršenje obaveze isporuke jedne trećine proizvedene električne energije na pragu termoelektrane, da ta obaveza nastavlja da važi i da se mogu očekivati i nove tužbe za naknadu štete, ukoliko RiTE ne bude izvršavao tu obavezu.

Zbog toga su pokrenuli pregovore sa Slovencima kako bi sporazum na osnovu kojeg su i tuženi bio nastavljen u narednom periodu.

Uskoro donošenje odluke

„Zaključak je da se, u vezi odluke Arbitražnog veća, pokrene postupak pregovora sa EGS i Holdingom slovenačkih elektrana, a s ciljem razmatranja pitanja u vezi implementacije Samoupravnog sporazuma o udruživanju rada i sredstava radi zajedničke izgradnje i korišćenja TE Ugljevik drugi blok, a u vezi primene sporazuma za naredni period, tj. period koji neće biti obuhvaćen predmetnim arbitražmnim postupkom“,navedeno je u informaciji.

Donošenje odluke u ovom sporu u RiTE očekuju krajem ove ili početkom sledeće godine.

Iz preduzeća su naveli da su do sada platili i 420.000 evra arbitražnog postupka.

Osim pred sudom u Beogradu, EGS je po istom osnovu pokrenuo spor protiv RiTE „Ugljevik“ i pred arbitražom u okviru Međunarodnog centra za rešavanje investicionih sporova u Vašingtonu.

Taj postupak, u kojem je tužena BiH, prekinut je do donošenja odluke o nadležnosti i osnovanosti u postupku pred arbitražom sa sedištem u Beogradu.

Izvor: Capital.ba

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti