Električna vozila mogu biti veći proizvođači ugljenika od benzinaca

Slovenija: Alternativno gorivo po novom slovu zakona

Slovenački parlament usvojio je Zakon o infrastrukturi za alternativna goriva i unapređenju prelaska na alternativna goriva u saobraćaju. Ključni cilj zakona je uspostavljanje guste, javno dostupne i umrežene infrastrukture za punjenje i snabdevanje alternativnim gorivima u transportu, obezbeđivanje koherentnog nacionalnog, regionalnog i lokalnog razvoja mreže punjenja i snabdevanja, kao i povećanje udela vozila na alternativna goriva.

Parlament Slovenije je 25. maja 2023. godine jednoglasno usvojio zakon kojim se utvrđuje pravni okvir za uspostavljanje, razvoj, proširenje i bezbedno korišćenje infrastrukture za alternativna goriva u saobraćaju. Ovim je, između ostalog, predviđeno uspostavljanje guste javno dostupne mreže infrastrukture za točenje i snabdevanje alternativnim gorivima u saobraćaju i povećanje udela vozila na alternativna goriva.

Naime, za implementaciju zelene tranzicije u transportnom sektoru, Sloveniji je potrebna sveobuhvatna zakonska regulativa koja će sistematski regulisati oblast uspostavljanja infrastrukture za alternativna goriva i uvesti mehanizme za promovisanje prelaska na alternativna goriva u transportu.

Pravni okvir za dugoročni razvoj transporta

Trenutno važeći zakonski okvir u ovoj oblasti ne pruža dovoljan pravni okvir za postizanje osnaženih ciljeva koje će doneti nova evropska regulativa, pa se predmetnim zakonom uspostavlja čvrst pravni okvir za obezbeđivanje uslova za dugoročni razvoj transportna infrastruktura.

Ključni cilj zakona je uspostavljanje guste, javno dostupne i interoperabilne mreže infrastrukture za punjenje i snabdevanje alternativnim gorivima u transportu, obezbeđivanje koherentnog nacionalnog, regionalnog i lokalnog razvoja mreže punjenja i snabdevanja, kao i povećanje udeo vozila na alternativna goriva.

Zakon uvodi tri osnovna nivoa razvoja infrastrukture za alternativna goriva. Strateško planiranje infrastrukturne mreže za punjenje električne energije regulisaće javno preduzeće (ELES sistemski operater), koje će obezbediti priključne kapacitete i prateću infrastrukturu na punionicama velike snage za brzo punjenje, duž glavnih saobraćajnih koridora u Sloveniji.

Namenski resursi

U cilju postizanja ekoloških i energetskih ciljeva u sektoru saobraćaja, uvodi se namenski resurs za sufinansiranje mera prelaska na alternativna goriva, kojim će se obezbediti preraspodelom iz udela postojeće godišnje takse za korišćenje motorna i priključna vozila registrovana u Republici Sloveniji u drumskom saobraćaju, za koje će se plaćati i vlasnici električnih vozila.

Zakonom se uspostavlja osnivanje Centra za promovisanje prelaska na alternativna goriva kao izvršnog organa za dodelu namenskih sredstava za mere koje će ubrzati prelazak na alternativna goriva u saobraćaju.

Zakonom se uređuju i druga pitanja, kao što su tehnički propisi za rad i održavanje infrastrukture za punjenje i snabdevanje, propisi iz oblasti pametnog punjenja, obaveze rukovodilaca i pružalaca usluga infrastrukture za punjenje i snabdevanje, registracija i prikupljanje podataka o stanicama za punjenje, digitalna platforma za podsticanje ulaganja u infrastrukturu za punjenje električne energije i međusektorsku saradnju transporta i energetike.

Razvoj infrastrukturne mreže

Za razvoj infrastrukturne mreže za punjenje električne energije predviđena je izrada državnog plana za celu zemlju, koji će obuhvatiti i potrebe gradova i drugih zainteresovanih opština.

Država će raspoloživim resursima pojačati podsticaje za postavljanje javnih i privatnih punionica, što će omogućiti široku upotrebu e-vozila, na primer u blizini višestambenih zgrada, kod poslodavaca i u punjačima uz autoputeve. Podsticaće se prelazak javnog putničkog saobraćaja na vozila sa nultom emisijom i postepeni prelazak teškog teretnog saobraćaja na mobilnost sa nultom emisijom. Uvođenjem plaćanja bankovnom karticom poboljšaće se i korisničko iskustvo na infrastrukturi za punjenje. Preko nacionalne pristupne tačke obezbediće se transparentnost informacija o javno dostupnim punjačnicama.

Izvor: Energetika

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti