Slovenija finansira izgradnju zgrada sa skoro nultom potrošnjom energije

Vlada Slovenije je u aktuelni Plan razvojnih programa 2022-2025. uvrstila i projekat bespovratnih novčanih podsticaja građanima za izgradnju zgrada sa skoro nultom potrošnjom energije. Finansiranje je planirano do kraja 2023. godine ili do utroška sredstava.

Projekat bespovratnih novčanih podsticaja građanima za izgradnju nultih energetskih zgrada ima za cilj povećanje korišćenja obnovljivih izvora energije, poboljšanje energetske efikasnosti i smanjenje emisije gasova staklene bašte.

Iznos bespovratnih sredstava koje je slovenačka Vlada odobrila je šest miliona evra, odnosno, do 2,5 miliona evra za 2022. godinu i 4,5 miliona evra za 2023. godinu. Finansiranje je planirano do kraja 2023. godine ili do utroška sredstava.

Podsticaj za fizička lica

Bespovratni novčani podsticaji biće namenjeni fizičkim licima za nova ulaganja u izgradnju ili kupovinu skoro nultih energetskih zgrada sa jednim ili dva stana, za nova ulaganja u skoro nulto-energetsku obnovu starije zgrade sa više stanova i za kupovinu stana u novoj ili renoviranoj skoro nultoenergetskoj zgradi sa tri i više stanova.

Svrha promocije ovakvih novogradnji i renoviranja zgrada jeste, prvenstveno, smanjenje količine energije potrebne za njihov rad, a neophodna energija mora da se u velikoj meri proizvodi iz obnovljivih izvora energije.

Doprinos kvalitetnijem okruženju

Povećanjem korišćenja obnovljivih izvora energije i povećanjem energetske efikasnosti zgrada, smanjuje se prekomerno zagađenje vazduha PM10 česticama. Ovo poboljšava kvalitet spoljašnjeg vazduha doprinosi ciljevima u oblasti niskougljenične i cirkularne ekonomije, povećava otpornost na efekte klimatskih promena i povećava korišćenje prirodnih, obnovljivih resursa.

Zgrade sa skoro nultom potrošnjom energije, takođe, obezbeđuju niske operativne troškove i kvalitetnije životno i radno okruženje na duži rok.

Izvor: Naš stik

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti