Slovenija: HSE već vratio 242 od 492 miliona evra državne dokapitalizacije

Holding Slovenske elektrarne (HSE) nastavlja da vraća novac kojim ga je država dokapitalizovala krajem prošle godine. Od 492 miliona evra, do sada je već vraćeno 242 miliona evra. Zbog dobrog poslovanja, HSE će prevremeno, do kraja godine, vrati državi dodatnih 60 do 100 miliona evra. Stabilan rad HSE grupe bio je uslov za početak novog investicionog ciklusa u kome su značajno zastupljeni zeleni projekti.

HSE nastavlja da vraća državi novac kojim ga je dokapitalizovala prošle godine – u iznosu od 492 miliona evra. Ovoga puta kompanija je vratila još 142 miliona evra. Ukupan iznos vraćenih sredstava za devet meseci već iznosi 242 miliona evra.

Menadžment HSE-a i Slovenačkog državnog holdinga (SDH) su se dogovorili da zbog dobrog poslovanja energetskog holdinga HSE prevremeno, do kraja godine, vrati državi dodatnih 60 do 100 miliona evra. saopštio je HSE.

Proizvodnja iznad plana

„Poslovanje HSE grupe u 2023. je veoma dobro. Uspešno smo rešili probleme likvidnosti i proizvodni proces u Rudniku Velenje, proizvodnja naših elektrana je iznad plana, što takođe obezbeđuje pouzdano snabdevanje slovenačke privrede i domaćinstva električnom energijom“, naveo je u saopštenju generalni direktor HSE Tomaž Štokelj.

Pored toga istakao je da bi ova godina, ako se ne desi ništa drastično, mogla da bude najbolja godina u istoriji HSE grupe. Prema rečima Štokelja, iskop u rudniku uglja Velenje je 21 odsto veći od plana, a time je i proizvodnja u Termoelektrani Šoštanj (Teš) veća za 11 odsto. Pošto su i rezerve uglja znatno veće, u predstojeću zimu se ide osetno mirnije.

„Šanse da se ponovi nešto slično prošlogodišnjoj situaciji, kada nije bilo dovoljno uglja za Teš, znatno su manje“, rekao je generalni direktor HSE. Zadovoljni su i hidrodivizijom, čija je proizvodnja 17 odsto iznad plana.

Novi investicioni ciklus

HSE grupa nastavlja da optimizuje poslovanje i započinje novi investicioni ciklus koji je u skladu sa vizijom operatera zelene tranzicije.

„Dobar i stabilan rad HSE grupe bio je uslov za početak novog investicionog ciklusa, za šta smo angažovali sav stručni kadar u grupaciji. Cilj nam je da postanemo nosilac zelene tranzicije zemlje i svi naši planovi su u skladu s tim, od ulaganja u nove proizvodne pogone električne energije iz obnovljivih izvora, do razvoja usluga za krajnje kupce.Upravo oni moraju biti usmereni na put zelene tranzicije i osnaženi odgovarajućim proizvodima, uslugama i rešenjima da aktivno učestvuju u zelenoj transformaciji slovenačke energetske industrije i društva.“ naglasio je Štokelj.

Među obnovljivim resursima istakao je ulaganja u solarne i vetroelektrane, u nove hidroelektrane – na primer, na srednjoj Savi, koje bi takođe trebalo da omoguće veću sigurnost od poplava – kao i u nova istraživanja geotermalne energije u Pomurju.

Zeleni projekti

U planu je i izgradnja savremenog kotla na više goriva ili više goriva na biomasu, ali bi se u slučaju dogovora sa lokalnom zajednicom u Šoštanju koristio i komunalni otpad.

HSE ima velike planove i za izgradnju pumpnih elektrana, kao i za druge projekte. Oni, kako je podsetio, učestvuju u međunarodnom projektu Dolina vodonika severnog Jadrana, u okviru koga će se proizvoditi vodonik.

Što se tiče eventualnog dodatnog oporezivanja za sanaciju nakon nedavnih poplava, Štokelj je objasnio da još nisu dobili nikakav signal od države.

„Naravno da razumemo poplave i stvari koje su se desile, zbog čega je HSE grupa odmah, već u prvim danima nakon poplava, počela da pomaže ugroženim područjima, kako materijalno tako i resursno“, rekao je on i podsetio i na otpis troškova struje poplavljenim domaćinstavima. Ovu vrstu pomoći bi takođe trebalo pružati u budućnosti.

Ojačana nadzorna uloga

U SDH su objasnili da je prošlogodišnja dokapitalizacija HSE imala za cilj „rešavanje deficita likvidnosti HSE grupe kao posledice energetske krize, ekstremno niske hidrologije i gašenja Termoelektrane Šoštanj zbog zatvaranje jednog od dva rudarska polja Rudnika Velenje u prošloj godini.

SDH je dokapitalizacijom dodatno ojačao svoju nadzornu ulogu. Sa posebnim predstavnikom pažljivo su pratili namensku upotrebu sredstava, a kompaniji su upućena konkretna očekivanja u pogledu efikasnijeg upravljanja rizicima i planiranja i regulisanja likvidnosti.

U SDH su uvereni da su postupili na odgovarajući način i dali značajan doprinos pouzdanom snabdevanju električnom energijom.

„Poboljšano upravljanje rizicima, dalja optimizacija i uspešno poslovanje HSE grupe su garancija za povraćaj svih sredstava koja je kompanija dobila, kao i za početak investicija u cilju uspešne zelene tranzicije”,, naveli su iz HSE.

Izvor: Radio Televizija Slovenije

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti