Slovenija među evropskim nuklearnim saveznicima

Evropske zemlje, među njima i Slovenija, koje podržavaju nuklearnu energiju, sastale su se u Briselu sa predstavnicima Evropske komisije i odlučile da prodube saradnju u ovoj oblasti. Uz najavu formiranja nuklearnog saveza, sa skupa je poručeno da je nuklearna energija jedan od mnogih alata za ostvarivanje klimatskih ciljeva i obezbeđivanje sigurnosti snabdevanja.

Stokholm je ovih dana bio domaćin ministrima i visokim predstavnicima Evropske unije (EU) za energetiku i transport. Na inicijativu Francuske, u švedskoj prestonici je održan sastanak zemalja Evropske unije (EU) koje podržavaju nuklearnu energiju sa švedskim predsedništvom i Evropskom komisijom.

Na osnovu izveštaja briselskog Euractiv-a, Francuska planira neku vrstu nuklearnog saveza, čiji bi deo bila i Slovenija. Izvor blizak ministarstvu, koji ne želi da bude imenovan, rekao je da je Slovenija tek dan ranije dobila poziv za sastanak.

Jačanje saradnje

Na neformalnom sastanku Sloveniju je predstavljala državna sekretarka u Ministarstvu životne sredine, klime i energetike Tina Seršen (pored nje u Stokholmu je i ministarka za infrastrukturu Alenka Bratušek). U početku se govorilo o tome da će i nuklearni saveznici potpisati neku vrstu deklaracije napisane u Parizu, ali su na kraju samo napisali zajedničko saopštenje u kome se zalažu za jačanje saradnje u nuklearnoj oblasti i dodaju da nuklearna energija može da pomogne postizanje klimatskih ciljeva. Nuklearna energija je jedan od mnogih alata pomoću kojih možemo da ostvarimo naše klimatske ciljeve, izvor za pokrivanje baznog opterećenja i obezbeđivanje sigurnosti snabdevanja“, navodi se u saopštenju.

Za tehnološku neutralnost

U ministarstvu, na čijem je čelu Bojan Kumer, kažu da ova vrsta sastanaka nije prva i da se sastanci održavaju i na nižem nivou. Podsetimo, premijer Robert Golob je već tokom zvanične posete Parizu u septembru govorio o formiranju nuklearnog saveza, na čelu sa Francuskom.

U saopštenju ministarstva se kaže da je glavna svrha alijanse „održavanje koordinisanog delovanja zemalja učesnica u aktuelnim pitanjima tretmana nuklearne energije“. Prema pisanju stranih medija, reč je upravo o pritisku na donosioce odluka u Briselu kako bi nuklearna tehnologija, koja je u nekim evropskim zemljama – a i u Briselu – postala nepoželjna zbog bezbednosnih rizika nakon nesreće u Fukušimi u Japanu 2011. godine, opet bila tretirana kao ravnopravna.

To posredno potvrđuje i slovenačko ministarstvo: „Podržavamo zemlje koje učestvuju na ovom neformalnom forumu u odgovarajućem tretmanu nuklearnih tehnologija sa stanovišta njihovog doprinosa postizanju klimatskih i energetskih ciljeva. Samim tim i u kontekstu pregovora o raznim zakonskim predlozima, pozivamo da se poštuje princip tehnološke neutralnosti“.

Iznenađujući poziv za Italiju

Euractiv je u nedelju izvestio da je reč o sastanku francuske ministarke za tranziciju energije Agnes Pannier-Runacher i 12 kolega iz Bugarske, Hrvatske, Finske, Mađarske, Italije, Holandije, Poljske, Češke, Rumunije, Slovačke, Slovenije i Švedske. Kako se navodi u saopštenju za javnost, izjavu o jačanju integracija u oblasti nuklearne energije potpisale su sve navedene zemlje, osim Švedske i Italije.

Očekuje se da će Švedska biti uzdržana, jer trenutno predsedava Savetom EU. Italijansko ministarstvo životne sredine saopštilo je da njihov predstavnik neće prisustvovati sastanku. Poziv slovenačkom zapadnom susedu bio je iznenađujući, jer je tamo nuklearna energija zabranjena, navodi novinska agencija Ansa. Stanovništvo se u prošlosti izjasnilo dva puta: prvi put na referendumu 1987. i drugi put u obnovljenoj javnoj debati o ovoj tehnologiji 2011. godine.

U prošlosti su italijanske pogranične zajednice takođe izražavale zabrinutost zbog Nuklearne elektrane Krško.

Preokret u energetskom razvoju Italije

Međutim, Đorđa Meloni sada je sebi postavila cilj da od Italije napravi „evropsko energetsko čvorište“ – pre svega kao uvoznika gasa, koji teče iz Alžira preko Italije u druge evropske zemlje (uključujući Sloveniju), i ukazuje na to da, takođe, ima planove sa nuklearnom energijom. Edvard Riksi, zamenik italijanskog ministra za infrastrukturu i transport, nedavno je izjavio:

 „Odlučni smo da jednom zauvek okončamo period ideološkog odbacivanja koji je blokirao razvoj. Sada moramo da razmišljamo o srednjoročnoj i dugoročnoj viziji. Italija, takođe, u svojim naporima za energetsku samodovoljnost, mora da usvoji nuklearne tehnologije nove generacije “.

Izvor: N1 Slovenija

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti