Slovenija: Novi zakonski okviri za energetske zahteve EU

U Sloveniji je u proceduri donošenje Zakona o postavljanju uređaja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije i Zakona o infrastrukturi za alternativna goriva i promociji prelaska na alternativna goriva u saobraćaju, u skladu s ambicioznim zahtevima EU u oblasti obnovljivih izvora energije.

Prema Ministarstvu za infrastrukturu, Slovenija je dužna da ostvari ciljeve u oblasti obnovljivih izvora energije (OIE), u skladu sa pravnim okvirom EU. Cilj do 2020. godine bio je – 25% udela OIE u finalnoj potrošnji energije, a usvajanjem Nacionalnog energetskog i klimatskog plana (NEPN), Slovenija se obavezala da će do 2030. godine ostvariti cilj od najmanje 27% učešća. Ovi ciljevi biće postignuti ažuriranjem Direktive o promociji povećane upotrebe energije.

Povećane ambicije koje su dogovorene u okviru dokumenta Evropski akt o klimi i rezultirajući zakonski paket Fit for 55, 2021. godine, kao i rat u Ukrajini, dodatno su ohrabrili EU da što pre prekine svoju zavisnost od uvoza fosilnih goriva iz Rusije.

Skokoviti zahtevi EU

U skladu s tim, cilj na nivou EU za kratak period biće nesrazmerno veći. Naime, predlog Evropske komisije i Evropskog parlamenta je da se cilj obnovljive energije poveća na najmanje 45 odsto do 2030. godine, što će se pretočiti i u nacionalne ciljeve. Evropska komisija bi u svojoj zvaničnoj preporuci mogla da odredi cilj za Sloveniju do 2030. godine – upotrebu obnovljivih resursa u visini od 40 do 45 odsto.

To je skoro duplo više od cilja za 2020. godinu, koji nije ostvaren, što je već́ dovelo do toga da je Slovenija morala da nadoknadi deficit do ciljanog udela za 2020. godinu, kroz mehanizam statističkog transfera (trošak je bio oko pet miliona evra). Za 2021. godinu i ubuduće, neostvarivanje ciljeva obnovljive energije bi moglo Sloveniju da košta znatno više, a ta sredstva bi se, umesto toga, mogla da se investiraju u obnovljive izvore energije u Sloveniji, što bi donelo korist, kako privredi, tako i životnoj sredini (razvoj industrije, nova radna mesta).

Panevropski problem

Evropska komisija napominje da su ključne prepreke bržem povećanju udela obnovljive energije u svim državama članicama praktično iste: pre svega, izloženi su dugim i složenim administrativnim procedurama smeštaja postrojenja u prostor, pri čemu bi postavljanje uređaja obnovljivih izvora energije trebalo podsticati na veštačkim površinama, kao što su krovovi, prostori saobraćajne infrastrukture, deponije otpada, industrijska područja, degradirana područja, rudnici, veštačka vodna tela, veštačka jezera i slično.

Dakle, to je panevropski problem kojim je potrebno da se i Slovenija pozabavi. Ova zemlja je na začelju zemalja članica EU kada se posmatra povećanje udela OIE između 2010. i 2020. godine i među najmanje ambicioznim zemljama EU u pogledu ciljeva povećanja udela do 2030. godine. Iz tog razloga je neophodna izmena zakonodavnog i strateškog okvira koji reguliše unapređenje korišćenja OIE. U skladu s ovim ciljem je i predlog novog Zakona o postavljanju uređaja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije.

OIE u saobraćaju

Sektor saobraćaja je jedan od najvećih emitera gasova staklene bašte i zagađivača životne sredine, a istovremeno doprinosi značajnom udelu u konačnom korišćenju energije. Evropski zeleni dogovor i zakonodavni paket Fit for 55, zahtevaju odlučnu akciju država članica da ograniče i smanje emisije iz sektora saobraćaja, uključujući prelazak na alternativne izvore energije, posebno električnu energiju.

U tu svrhu Sloveniji je potrebna sveobuhvatna zakonska regulativa koja će sistematski regulisati oblast uspostavljanja infrastrukture za alternativna goriva u saobraćaju i uvesti mehanizme za podsticanje prelaska na alternativna goriva.

Infrastruktura za alternativna goriva

Ministarstvo za infrastrukturu je zato pripremilo i dostavilo na javno razmatranje nacrt Zakona o infrastrukturi za alternativna goriva i unapređenju prelaska na alternativna goriva u saobraćaju. Ovaj zakon se bavi zahtevima paketa Fit for 55, u okviru koga je, pored obnove direktive o promociji obnovljivih izvora energije – kojom je postavljen cilj za sektor saobraćaja, u pripremi i nova evropska uredba o uspostavljanju infrastrukture za alternativna goriva u saobraćaju (AFIR).

To će obavezati države članice da u određenim periodima ostvare nacionalne ciljeve u oblasti uspostavljanja infrastrukture za alternativna goriva u saobraćaju. Predloženim zakonom ministarstvo želi da reguliše način ostvarivanja ovih ciljeva.

Zakonska podrška za veće ciljeve

Trenutno važeća nacionalna Uredba o uspostavljanju infrastrukture za alternativna goriva iz 2017. godine, kojom je Direktiva 2014/94/EU o uspostavljanju infrastrukture za alternativna goriva transponovana u slovenački pravni sistem, više ne pruža dovoljan pravni okvir za postizanje ojačanih ciljeva.

Novi zakon biće po prirodi međusektorski i povezaće oblasti saobraćaja i energetike. Ovim zakonom će se uspostaviti pravni okvir za uspostavljanje, razvoj, proširenje i bezbedno korišćenje infrastrukture za punjenje i snabdevanje alternativnim gorivima u saobraćaju za drumski, vazdušni i pomorski saobraćaj, tri vrste energenata – električna energija, vodonik i prirodni gas.

Izvor: Naš stik

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti