Slovenija odlaže gradnju fabrike litijum-jonskih baterija

Zajednička slovenačko-kineska kompanija je inicijalno planirala da pokrene fabriku litijum-jonskih baterija u Prevaljama, na severu Slovenije, 2022. godine. Međutim, zbog neizvesnosti na svetskim tržištima i teškoća u lancu snabdevanja, Slovenački proizvođač starterskih i industrijskih baterija TAB je odložio projekat.

Slovenački proizvođač starterskih i industrijskih baterija TAB, koji je sa kineskim partnerom planirao da izgradi fabriku litijum-jonskih baterija, za šta bi dobio i državnu pomoć, odložio je taj projekat na neodređeno vreme zbog neizvesnosti na svetskim tržištima i teškoća u lancu snabdevanja.

TAB je saopštio danas da neće potpisati ugovor kojim bi kompanija dobila državnu subvenciju za projekat fabrike litijum-jonskih baterija, jer smatra da je rizik prevelik, prenosi agencija STA.

TAB nije odustao od projekta

„Ipak, to ne znači da je TAB potpuno odustao od projekta, već ga je samo odložio za vreme kada će tržišni uslovi omogućiti njegovu realizaciju“, naveo je u saopštenju direktor TAB-a Bogomir Auprih.

Mešovito kinesko-slovenačko preduzeće TAB Mežica i Haidi Enerdži Tehnolodžija dobilo bi državnu subvenciju od 9,8 miliona evra za projekat izgradnje fabrike litijum-jonskih baterija, čija je prvobitna vrednost procenjena na 50 miliona evra.

Početkom decembra, kada je vlada odobrila subvenciju, Auprih je tu odluku pozdravio kao veliki korak ka realizaciji projekta.

Epidemija usporila napredak

On je tada najavio da bi proizvodnja mogla da počne 2023. godine, ali je epidemija kovid-19 usporila napredak projekta koji je sada stavljen na čekanje.

Zajednička slovenačko-kineska kompanija je inicijalno planirala da pokrene fabriku litijum-jonskih baterija u Prevaljama, na severu Slovenije, 2022. godine.

Izvor: Tanjug

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.