Energetskog kolapsa

Slovenija: Poslodavci traže veću državnu pomoć zbog skupih energenata

Pet slovenačkih organizacija poslodavaca obratilo se pismom premijeru Robertu Golobu sa upozorenjem da model pomoći preduzećima neće biti dovoljan u uslovima visokih cena energenata. Potpisnici pisma od Vlade traže da uvede gornju granicu od 180 evra po MWh za mala i srednja preduzeća. Energetski intenzivnim i svim drugim preduzećima koja neće moći da koriste posebnu pomoć usled visokih kriterijuma, Vlada bi trebalo da pomogne zbog smanjenog ekonomskog učinka.

Pismo, koje je medijima dostavila Privredna komora Slovenije, pored ove institucije, potpisali su i Trgovinsko-industrijska komora Slovenije, Udruženje poslodavaca Slovenije, Udruženje zanatskih poslodavaca i Preduzetnici Slovenije. Kako je navedeno, premijeru Robertu Golobu su se više puta obraćali sa molbom za posebnu pažnju u vezi sa aktuelnim pitanjem visokih cena struje.

„Prema svim razgovorima vođenim poslednjih meseci i pozivima kompanija, već smo formulisali niz predloga koji se tiču rešenja za održavanje neophodne privredne delatnosti, obezbeđivanje konkurentnosti i radnih mesta u privredi, što je takođe od ključnog značaja za budućnost naše države”, navodi se u pismu.

Neodgovarajući model pomoći

Na osnovu rasprave na sednici Ekonomsko-socijalnog saveta, formiran je zajednički stav da ne podržavaju model pomoći preduzećima, kako proizilazi iz predstavljenog predloga zakona o pomoći privredi za ublažavanje posledica energetske krize.

Nažalost, uredba o utvrđivanju mehanizma za utvrđivanje cene električne energije za velike poslovne kupce, koja je usvojena 29. novembra, a stupila na snagu 30. novembra, nije ostvarila svoju svrhu. Cene električne energije koje snabdevači nude poslovnim kupcima su i dalje znatno veće u odnosu na one u modelima koji su činili osnovu za projektovanje vrsta pomoći“, naveli su potpisnici pisma. Istovremeno, prema njihovim rečima, oni su i veći od onih koje postižu konkurenti slovenačkih kompanija u inostranstvu.

„Međutim, provajderi ne žele da ponude u skladu sa propisom prosleđuju onim kompanijama koje su već završile delimične zakupe ili imaju krovne ugovore“, upozorili su poslodavci.

Konkretni predlozi

Potpisnici pisma predlažu da Vlada pruži pomoć malim i srednjim preduzećima u skladu sa smernicama Evropske komisije u radu koje se odnose na takozvano kočenje cena do 180 evra po megavat-satu. Za energetski intenzivna i sva druga preduzeća koja neće moći da koriste posebnu pomoć zbog visokih kriterijuma, Vlada bi trebalo da pruži posebnu pomoć zbog smanjenog ekonomskog učinka.

„Ovu pomoć Vlada bi trebalo da prijavi Evropskoj komisiji što je pre moguće. Zbog očekivano teških pregovora sa Evropskom komisijom, izveštaj će zahtevati saradnju najvišeg nivoa slovenačke vlade“, napisali su u pismu, koje je upućeno i ministru privrede Matjažu Hanu, ministru infrastrukture Bojanu Kumru i ministru finansija Klemenu Boštjančiču.

Izvor: RTV Slovenija

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti