Slovenija: Smanjene subvencije za proizvodnju struje

U prvoj polovini godine, proizvodnja subvencionisane električne energije u Sloveniji iznosila je 461 GWh, dok je isplata sredstava podrške manja za 22%. Najveći iznos subvencija pripao je solarnim elektranama. Ukupna proizvodnja električne energije bila je 13 odsto manja nego u istom periodu prošle godine.

U prvih šest meseci 2022. godine subvencionisana proizvodnja električne energije u Sloveniji iznosila je 460,7 GWh u 3.768 proizvodnih objekata, ukupnog kapaciteta 404 MW. Najveća proizvodnja električne energije ostvarena je u CHP elektranama na fosilna goriva.

Isplaćena sredstava podrške u prvoj polovini ove godine iznosila su 52,8 miliona evra. Najveći iznos sredstava za tu namenu pripao je solarnim elektranama. Podrška za subvencionisanu proizvodnju električne energije odvijala se putem garantovanih otkupnih cena i finansijske pomoći za tekuće poslovanje (podrška poslovanja).

U periodu od januara do juna 2022. godine zabeležena je 13% manja ukupna proizvodnja električne energije, nego u istom periodu prošle godine, dok je isplata sredstava podrške manja za 22% . Prosečan iznos isplaćene podrške u prvoj polovini ove godine iznosio je 114,6 EUR/MWh i bio je za 10% manji nego u istom periodu 2021. godine. Do toga je došlo zbog znatno nižih nivoa operativne podrške izazvanih visokim referentnim tržišnim cenama u 2022. godini.

Prvu polovinu 2022. godine karakterisala je natprosečna temperatura, duže trajanje sunčevog zračenja i znatno manje padavina, u odnosu na višegodišnji godišnji prosek.

U zavisnosti od vrste proizvodnog uređaja, u periodu januar – jun 2022. godine, ukupne uplate za podršku (u milionima evra bez PDV-a) i pripadajuće proizvodnje električne energije (u GWh) iznosile su:

• hidroelektrane → 0,6 miliona evra za proizvodnju u iznosu od 6,9 GWh,
• solarne elektrane → 29,3 miliona evra za proizvodnju u iznosu od 144,8 GWh,
• elektrane na biogas → 2,6 miliona evra za proizvodnju u iznosu od 41,3 GWh,
• elektrane na biomasu → 4,9 miliona evra za proizvodnju u iznosu od 71,5 GWh,
• CHP na fosilna goriva → 14,0 miliona evra za proizvodnju u iznosu od 192,8 GWh,
• ostali uređaji → 1,5 miliona evra za proizvodnju u iznosu od 3,4 GWh.

U poređenju sa prvom polovinom prošle godine, u istom periodu ove godine došlo je do povećanja proizvodnje od 40% iz CHP elektrana na fosilna goriva. Kod hidroelektrana povećanje proizvodnje je iznosilo 11%  i kod solarnih elektrana, 2%.

S druge strane, zabeležen je veliki pad (-89%) proizvodnje iz hidroelektrana. Proizvodnja iz elektrana na biogas bila je za 8% manja, za 6% manja kod CHP postrojenja na fosilna goriva i za 1% manja iz elektrana na biomasu.

U ukupnoj subvencionisanoj proizvodnji električne energije dominiraju CHP elektrane na fosilna goriva sa 42% učešća, zatim solarne elektrane sa 31%, elektrane na biomasu sa 16%, elektrane na biogas sa 9% i hidroelektrane sa učešćem od 1%.

Ukupne isplate podrške u prvoj polovini 2022. godine, u odnosu na isti period 2021. godine, iznosile su 15,1 milion evra, odnosno, bile su za 22% niže u odnosu na prošlu godinu. Isplaćeno je 5% više subvencija za CHP agregate na fosilna goriva, ali je za sve ostale izvore bilo manje subvencija nego u istom periodu 2021. godine (hidroelektrane 83% manje, solarne elektrane 15% manje, elektrane na biogas 57% manje, elektrane na biomasu 52% manje sredstava).

Zbog negativnih cena za operativnu podršku, za vetroparkove nisu primljeni računi za plaćanje. Prema strukturi plaćanja, u prvoj polovini 2022. godine dominirale su solarne elektrane sa 55% učešća, zatim TE na fosilna goriva sa 26%, elektrane na biomasu sa 9%, elektrane na biogas sa 5% i hidroelektrane sa učešćem od 1% svih isplaćenih subvencija.

 Izvor: Ministarstvo za infrastrukturu Republike Slovenije

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti