Slovenija sprema nacionalizuju Geoplina

Najavu slovenačkog državnog vrha da postoji mogućnost skore nacionalizacije neke kompanije u toj zemlji, stručnjaci tumače kao dokapitalizaciju Geoplina. Reč je, zapravo, o spasavanju Petrola. Ova naftna kompanija učestvuje u vlasništvu Geoplina sa 73 odsto i ključna je za stabilnost energetskog sistema Slovenije.

Nakon što je Nemačka nedavno podržavila najvećeg nemačkog uvoznika gasa Uniper, neki slični potezi se očekuju i u Sloveniji. Ova zemlja će, verovatno, uskoro nacionalizovati neke od energetskih kompanija, kako bi obezbedila stabilno snabdevanje energentima. To bi, nezvanično, trebalo da bude podrška poslovanju Geoplina.

Skupština akcionara Geoplina će o tome raspravljati u oktobru, nakon što od Petrola bude dobila informacije o poslovanju. Naime, Petrol ima 74,34 odsto vlasničkog udela u Geoplinu, a država 25,01 odsto. U državnoj kasi je pripremljeno 750 miliona evra za dokapitalizaciju energetskog sektora.

„Sasvim je moguće da ćete u bliskoj budućnosti, sledećeg meseca, čuti da će i Slovenija nacionalizovati neku kompaniju. Ne zato što mi to želimo, već zato što je to naša sledeća opcija u rešavanju energetske situacije“, rekao je slovenački premijer Robert Golob u Skupštini.

Ekstremna mera

U tržišnoj ekonomiji nacionalizacija nije dobra ideja, poručuju iz Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), kritikujući tu akciju. Prema rečima generalnog direktora Aleša Cantaruttija, ovakva ekstremna mera je prikladna samo pod određenim uslovima.

„Govorimo o privremenoj nacionalizaciji na neko vreme, kada se suočavamo sa velikom krizom, kada treba da obezbedimo adekvatna sredstva da bi sistemska kompanija opstala. Razumeli bismo to, naravno, uz jasan nacrt i obećanje kako će se zemlja nakon toga povući čak i iz potencijalno nacionalizovanog društva“, kaže Cantarutti.

Održavanje poslovanja Geoplina bi, verovatno, trebalo da bude povezano i sa njegovom vlasničkom strukturom, smatra ekonomista Anže Burger. Pored državnog udela od 25 odsto, većinski vlasnik Geopline je Petrol, sa 73 odsto.

Spasavanje Petrola

„Ovde se više radi o spasavanju Petrola, da se nekako ograniči šteta samo na Geoplin, pa kada država bude preuzela Geoplin, da se problemi sa likvidnošću ne prenesu i na Petrol”, ocenjuje Burger.

Slične mere su usvojene i u Nemačkoj i Francuskoj. Nemačka je tako podržala najvećeg uvoznika plina -Uniper, a najavila je i nacionalizaciju VNG-a u okviru Securing Energi for Europe. Francuska bi trebalo da podrži energetskog giganta EDF.

Centralni igrači

Geoplin će biti jedan od centralnih igrača koji će, zajedno sa stubovima elektroenergetskog sistema, Holdingom Slovenske elektrarne (HSE) i Gen Energie biti sistemski operater u oblasti električne energije i gasa.

Veletrgovci gasom Geoplina će zajedno sa HSE i Gen Energijom dobiti i državnu garanciju za obaveze po osnovu izvršenja naloga na tržištu električne energije ili za kupovinu gasa van EU, radi obezbeđivanja adekvatne likvidnosti. Gornja granica depozita za Geoplin je 400 miliona evra.

Izvor: RTV Slovenija

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti