Slovenija: Trasiranje puta do novog nuklearnog bloka

Slovenačka Vlada formirala je Radnu grupu koja će nadgledati pripremne aktivnosti u vezi sa realizaciom projekta drugog reaktora u Nuklearnoj elektrani Krško. U toku su procedure oko lokacije novog postrojenja, a razmišlja se i o postavljanju snažnijeg reaktora, snage do 2.400 MW. Konačna investiciona odluka o projektu može se očekivati do 2028. godine.

Energetski stručnjaci očekuju veliki rast proizvodnje nuklearne energije, a taj rast se zasniva na tri stuba. Prvi stub je dugoročno održavanje i produženje rada postojećih elektrana, drugi je izgradnja novih velikih nuklearnih elektrana, a treći predstavljaju napredna rešenja, poput malih modularnih nuklearki. Osnovna pretpostavka je da se sva tri stuba razvijaju istovremeno, a za to se moraju povećati kapaciteti. To je poručeno sa septembarskog stručnog skupa posvećenog nuklearnoj energiji u Ljubljani.

Kako je tada istaknuto, Evropska nuklearna alijansa, u kojoj učestvuje i Slovenija, najavila je jačanje nuklearki sa današnjih 100 na 150 gigavata, do 2050. godine. Naglašen je i aktivan doprinos Slovenije međunarodnoj nuklearnoj zajednici, izveštava RTV Slovenija.

Izgradna drugog reaktora

U tom kontekstu mogu se posmatrati i informacije u vezi sa eventualnom izgradnjom drugog bloka Nuklearne elektrane u Krškom. Na ovu investiciju se gleda kao na najveći infrastrukturni projekat u zemlji, koji će slovenačku energetiku obeležiti narednih nekoliko decenija, ako ne i ceo vek.

O projektu Krško 2 bilo je reči i na pomenutom stručnom skupu, gde je generalni direktor Gen energije dr Dejan Paravan naglasio da ova kompanija, kao operater prelaska na elekteroenergetski sistem koji će biti samodovoljan i bez C02 emisija, ubrzano planira investicije u obnovljive izvore i nuklearnu energiju. U skladu s tim, nastavlja se sa procedurama i koracima za ubrzanjem realizacije projekta drugog nuklearnog bloka – posebno kada je reč o lokaciji postrojenja, prenosi Naš Stik.

Radna grupa

Da je Slovenija na putu do realizacije projekta novog reaktora govori i podatak da je Vlada dala jasan signal da je priprema za nuklearni blok 2 jedan od prioriteta. Konkretne korake ka nastavku projekta u junu je najavio premijer Roberta Golob, a u julu je Vlada imenovala Danijela Levičara, tadašnjeg poslovnog direktora Gen energije, za državnog sekretara u Kabinetu premijera, koji bi trebalo da nadgleda aktivnosti na projektu.

Kako je ovaj portal nešto ranije objavio, slovenačka Vlada je formirala Radnu grupu za koordinaciju pripremnih aktivnosti za projekat Krško 2.

Upravo prema saopštenju Kabineta slovenačkog premijera, ovaj projekat je najvažnija strateška investicija u niskougljenični izvor električne energije u Republici Sloveniji, koji je zbog svog strateškog značaja uključen u dugoročne resorne strategije: Nacionalni energetski i klimatski plan (NEPN) , Klimatska strategija i Prostorna strategija.

Povećanje proizvodnih kapaciteta

Kako ističu u Gen energiji, zbog značajno izmenjenih okolnosti usled energetske krize, povećane potrebe za pouzdanim snabdevanjem domaće proizvedene električne energije i povećanog interesovanja domaćih i stranih investitora, intenzivno se bave mogućnošću postavljanja snažnijeg reaktora, snage do 2.400 MW.

Osnivači projekta navode da je reč o međugeneracijskom i multi-stejkholder projektu, a za sprovođenje projekta biće potrebna koordinirana saradnja različitih vladinih, institucionalnih i eksternih stručnih organizacija.

Investiciona odluka do 2028.

Značajan uticaj na realizaciju projekta Krško 2, kao aktivni učesnici imaju GEN energija, jedan od slovenačkih energetskih stubova u 100%  državnom vlasništvu, koja učestvuje u ulozi investitora, zatim Nuklearna elektrana Krško – zbog povezanosti sa projektom Krško 2 i ELES u ulozi operatora prenosnog sistema. Na taj način se obezbeđuje pouzdanost snabdevanja i priključenja novih proizvodnih kapaciteta na elektroenergetski sistem.

U Gen Energiji, gde se radi projekat, trenutno se pripremaju realizuju aktivnosti u vezi sa lokacijom. Pozicioniranje u prostoru planirano je početkom sledeće godine, a konačna investiciona odluka o projektu može se očekivati do 2028. godine.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti