Slovenija: Veće državne garancije za transakcije na energetskom tržištu

Vlada je po drugi put ažurirala tekst nacrta zakona o državnoj garanciji za obaveze kompanija Gen energija, Holding Slovenske elektrane (HSE) i Geoplin za izvršenje transakcija na tržištu električne energije ili za kupovinu gasa van EU. Gornja granica za HSE povećava sa 400 na 800 miliona evra.

Vlada je usvojila Nacrt zakona o državnoj garanciji za obaveze preduzeća Gen energija, Holding Slovenske elektrane (HSE) i Geoplin, po osnovu kredita uzetih za obezbeđivanje dodatne likvidnosti i kupovinu dodatnih količina prirodnog gasa van tržišta EU, osim gasa iz Rusije.

Svrha predloženog zakona, koji je deo šireg zakonodavnog paketa za rešavanje potencijalne energetske krize u narednim mesecima, jeste da obezbedi kvalifikovanim energetskim kompanijama pouzdan pristup kratkoročnom obrtnom kapitalu koji im je potreban za pokrivanje kratkoročnih likvidnih obrtnih sredstava.

Za stabilnost snabdevanja potrošača

Ova opterećenja se odnose na obezbeđivanje novčanog pokrića koje su energetske kompanije dužne da obezbede klirinškim bankama u vezi sa berzanskim transakcijama, kako bi zaštitile cene iz energetskog portfelja, a samim tim, i obezbedile stabilnost i pouzdanost snabdevanja krajnjih kupca energenata u Sloveniji.

Prema predlogu zakona, država će dati garanciju za 80 odsto obaveza korisnika iz kredita i iz garancija za obaveze iz datih garancija i drugih instrumenata za obezbeđenje obaveza koji su preduzećima potrebni –  ili da obezbede likvidnost za izvršenje transakcija na tržištu električne energije ili za kupovinu prirodnog gasa na tržištima van EU.

Prvobitni limit

Nakon prvog ažuriranja zakonskog predloga, koji je Vlada usvojila u ponedeljak, predviđeno je da gornja granica za sva tri stuba elektroenergetskog i gasnog sistema, odnosno za Gen energije, HSE i Geoplin, bude 400 miliona evra.

Takođe je propisano da je za sprovođenje ovog zakona i svih prava i obaveza države koje iz njega proizilaze nadležno Ministarstvo finansija, dok kontrolu namenskog korišćenja sredstava za koja je obezbeđena garancija vrše Ministarstvo finansija i Ministarstva za infrastrukturu.

Povećana gornja granica za HSE

Prema podacima Ministarstva za infrastrukturu, najnovija izmena precizira da se gornja granica za HSE povećava sa 400 na 800 miliona evra, a dodaje se i odredba da se u slučaju HSE i kompanije Gen energija tržište emisionih kupona takođe smatra organizovanim tržištem.

Istovremeno, zakonski predlog sada predviđa da preduzeće za koje država daje garanciju po ovom zakonu, od stupanja na snagu ovog zakona do konačnog povraćaja primljenih sredstava, ne može da isplaćuje dobit, da vrši kupovinu sopstvenih akcija ili sopstvenih poslovnih udela i izvrši isplatu nagrada menadžmentu ili dela zarada za poslovni učinak menadžmentu koji bi se isplatio u 2022. ili za 2022. godinu.

HSE i Gen energija su u stopostotnom državnom vlasništvu, dok je Geoplin 74% delimično u vlasništvu državnog Petrola, a 25% kompanije direktno kontroliše država.

Izvor: N1 Slovenija

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti