Slovenija za zimsku potrošnju smanjuje PDV na energente

Da bi olakšala građanima plaćanje troškova grejanja tokom predstojeće zime slovenačka vlada je donela odluku o smanjenju PDV-a za snabdevanje domaćinstava električnom energijom, prirodnim gasom, ogrevnim drvetom i daljinskim grejanjem sa 22 na 9,5% od 1. septembra ove do 31. maja naredne godine.

Slovenija će naredne grejne sezone smanjiti porez na dodatnu vrednost (PDV) na energente za sve korisnike sa 22 na 9,5 odsto. Umanjena poreska stopa primenjivaće se od 1. septembra ove do 31. maja naredne godine, odlučenio je na današnjoj sednice Vlade Slovenije. To treba da donese znatne uštede za  potrošače, ali i umanjiće budžetske prihode državi.

Očekuje se da će efekat smanjenja PDV-a po domaćinstvu tokom grejne sezone biti od nekoliko stotina evra do više od hiljadu evra.

Istovremeno, rezultat nižeg poreza biće manji prihodi u državni budžet.

Procene su da će se u državnu kasu sliti oko 130 miliona evra manje – od toga oko 40 miliona ove godine, i 90 miliona sledeće, piše slovenački Reporter.

Vlada Slovenije predlaže smanjenje PDV za snabdevanje električnom energijom, prirodnim gasom, ogrevnim drvetom i daljinskim grejanjem, saopštio je novinarima ministar finansija Klemen Boštjančič, prenosi Delo.

Prema izveštaju slovenačkih medija Boštjančič je objasnio da niži PDV na struju i prirodni gas upotpunjuje već usvojenu meru regulisanja cena tih energenata. A u slučaju ogrevnog drveta i daljinskog grejanja, niži PDV je prva mera kojom vlada rešava troškove energije.

Zbog evropske direktive ne može se uvesti niži PDV za lož ulje, a Vlada ima ograničene mogućnosti čak i u slučaju drvne biomase, gde ne može da reguliše cene.

„Nadamo se da se ovo smanjenje neće preliti na veće trgovačke marže”, rekao je slovenački ministar finansija.

Slovenačka Vlada će se u narednim koracima pozabaviti regulisanjem cena lož ulja i daljinskog grejanja.

Boštjančič je najavio da će Vlada zbog ovih mera „vrlo verovatno” biti prinuđena da pripremi reviziju budžeta za ovu godinu.

„Nije tajna da će i rashodna i prihodna strana biti dosta drugačije od onih u usvojenom budžetu“, rekao je slovenački ministar finansija.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti