Slovenija: Zadružno povezivanje za energetsku samoodrživost

Cilj energetskih zadruga je da se obezbedi samoodrživost za širi krug stanovništva. Prva zajednička solarna elektrana u Sleveniji gradi se u Hrasteniku, na krovu osnovne škole. Distributeri favorizuju elektrane u zajednici i najavljuju ažuriranje mreže, što će omogućiti nove priključke solarnih elektrana.

Širom Slovenije počele su da se osnivaju energetske zadruge koje se obično napajaju obnovljivim izvorima energije. Među njima su, na prvom mestu, solarne elektrane. Plan države je da podstakne osnivanje energetskih zadruge koje omogućavaju samoodrživost.

Zahtevni uslovi na energetskom tržištu takođe povećavaju zahteve za nezavisnošću i samodovoljnošću. U Sloveniji se prva zajednička solarna elektrana gradi u Hrasteniku, na krovu škole. 

Obezbeđivanje godišnje potrošnje

„Sistem će funkcionisati slično kao i individualna samodovoljnost. Oni koji iz različitih razloga ne mogu da postave solarnu elektranu na sopstveni krov – bilo zato što ne žive u kući ili zato što nemaju dovoljno sredstava – imaće svoj udeo u zajedničkoj solarnoj elektrani i tako obezbediti godišnju potrošnju električne energije“, objasnio je Tomi Tkalec iz udruženja Fokus.

Za podsticaje u Sloveniji koristiće se i evropski novac.

„Planiramo da potrošimo čak 29 miliona evra na razvoj lokalnih samodovoljnih zajednica koje se oslanjaju samo na obnovljive izvore energije. To je udeo koji ćemo kao država sufinansirati“, najavila je Tina Seršen, državni sekretar u Ministarstvo za infrastrukturu.

Ažuriranje mreže

Distributeri favorizuju elektrane u zajednici. Najavili su ažuriranje mreže, što će omogućiti nove priključke solarnih elektrana.

„Aktivno komuniciramo sa ministarstvom oko izgradnje malih fotonaponskih sistema, u vezi sa skladištenjem energije“, rekao je Boris Kupec, predsednik UO Elektro Celje.

„Slovenija je u samom vrhu u svetu, ne samo u Evropi. Prekidi u snabdevanju strujom u praksi su minimalni. Malo je mesta u svetu koja su tako pouzdana kao u Sloveniji“, naglasio je Gorazd Ažman iz Elesa.

„Očekujem da će taj motiv ostati i kada budemo imali nekoliko energetskih zajednica – da smo povezani. Jer, ovde se stvaraju neke sinergije, negde sunce sija, a na drugom mestu manje“, dodao je on.

Za sadašnju stabilnost snabdevanja električnom energijom u našoj zemlji i dalje su potrebni tradicionalni izvori energije.

Izvor: RTV Slovenija

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti