Slovenija zainteresovana za gas iz Omišlja

Kapactet LNG terminala na Krku povećan je za dodatnih 300 miliona kubnih metara. Očekuje se veliko interesovanja za zakup dodatnog potencijala. Trećina slovenačkih potreba za gasom može da se reši na ovaj način, istaknuto je tokom posete hrvatskog i slovenačkog ministara LNG terminal. Tema razgovora bila je i NE Krško.

Hrvatski ministar privrede i održivog razvoja Tomislav Ćorić i slovenački ministar infrastrukture Jernej Vrtovec posetili su LNG terminal u Omišlju. Ministri su, tom prilikom, postigli dogovor oko formiranja posebne radne grupe, koja će se baviti koordinacijom pitanja značajnih za energetsku infrastrukturu dve zemalja.

Tokom posete LNG Hrvatska Vrtovec je istakao važnost razgovora i koordinacije dve dobrosusedske države, kao i formiranje međuresorne radne grupe.

„Poslednjih nedelja vodili smo intenzivne razgovore u kojima smo istakli interesovanje za zakup kapaciteta LNG terminala na Krku. Svesni smo da diversifikacija nabavke gasa ne ide preko noći, ali verujemo da trećinu slovenačkih potreba za gasom možemo da rešimo i na ovaj način. Nadamo se već ove godine“, rekao je Vrtovec.

Alternativni pravac snabdevanja

Nadovezijuići se na izjavu slovenačkog kolege, Ćorić je naglasio da je saradnja Hrvatske i Slovenije izuzetno dobra, posebno u energetici. Najavio je njeno intenziviranje u narednom periodu.

Takođe, Ćorić je spomenuo povećanje postojećih kapaciteta LNG terminala u cilju dodatnog smanjenja zavisnosti u nabavci gasa iz jednog izvora.

„Kapaciteti od 2,6 milijardi kubnih metara gasa zakupljeni su do 2027. godine. Međutim, Republika Hrvatska, odnosno LNG Hrvatska, u proteklim nedeljama je uz pomoć operatora podigla kapacitet na 2,9 milijardi kubnih metara, tako da u narednom periodu možemo očekivati nadmetanje za zakup tih dodatnih 300 miliona. Terminal je građen prvenstveno zato da bi Hrvatska, njenje susedne države, ali i druge članice Europske unije dobile alternativni pravac snabdevanja. Zato me raduje činjenica da je terminal već u prvoj godini u potpunosti ispunio svoju ulogu“, istakao je Ćorić.

Razgradnja i skladištenje radioaktivnog otpada

Povod za posetu ministara dve zemlje LNG terminalu je trenutna energetska situacija u kojoj je dovedena u pitanje sigurnost snabdevanja za brojne države Europske unije, objavilo je Ministarstvo privrede i održivog razvoja (MINGOR).

Dva ministarstava održala su i 16. sastanak Međudržavnog komiteta za praćenje sprovodjenja Ugovora između Vlada Republike Hrvatske i Republike Slovenije o uređenju statusnih i drugih pravnih odnosa u vezi sa ulaganjem, korišćenjem i razgradnjom Nuklearne elektrane (NE) Krško. Sastanak je održan u Rijeci, a Međudržavni komitet se upoznao sa radom elektrane, kao i sa izveštajem o stanju sredstava prikupljenih u slovenačkom i hrvatskom fondu za finansiranje razgradnje i skladištenja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva u NE Krško.

Sledeća sednica međunarodnog komiteta biće održana u Sloveniji, u prvoj polovini 2023. godine.

Izvor: MINGOR

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti