Slovenija: Zakonski mehanizmi snižavaju cenu struje za privredu

Usvojenim uredbama i novim zakonima, slovenačkoj Vladi je omogućeno je omogućeno subvencionisanje troškova električne energije, kako bi se za kompanije obezbedile konkurentne cene ovog energenta. Ukoliko bi došlo do povećanja cena gasa, i za ovaj energent bi mogli da se koriste isti mehanizmi kao i za struju.

Uredbom, koja je već na snazi, želimo da se pozabavimo visokim cenama pojedinih dobavljača energenata za srednja i velika preduzeća i druge kupce. Ovim hoćemo da pošaljemo jasan signal o tome koje su maksimalno dozvoljene cene za naše privrednike“, rekao je slovenački ministar za infrastrukturu Bojan Kumer, povodom Uredbe o utvrđivanju mehanizma formiranja cena električne energije za poslovanje.

U pripremi su i dva zakona jedan priprema Ministarstvo privrede i prema njemu će kompanije moći da dobijaju subvencije za troškove električne energije 2023. godine, s tim da će subvencija biti veća, ukoliko preduzeća smanje potrošnju.

U pripremi i zakon

Ministarstvo za infrastrukturu priprema zakon po kome će se, između ostalog, definisati mere dogovorene na evropskom nivou, a to su smanjenje potrošnje električne energije u vršnim satima i naplata doprinosa od vanrednog profita proizvođača električne energije i sirove prerađivači nafte i prirodnog gasa. Zakonom će biti obezbeđena i osnova za regulisanje cene toplotne energije iz daljinskog grejanja i subvencionisanje kupovine peleta i proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

„Ceo paket zakona obezbediće da slovenačka preduzeća imaju cene koje će biti konkurentne cenama u kontinentalnom delu Evrope, na osnovu usvojene uredbe“, rekao je Kumer, koji je objasnio i da su kompanije u veoma različitim pozicijama, što se tiče zakupa električne energije za 2023. godinu.

Ugovori po novoj uredbi

Neko je već́ zakupio deo struje, neko još nije, neko je dao u zakup po višim, neko po nižim cenama. Svi oni imaće pravo na pomoć́ Ministarstva privrede, prema zakonu. Oni koji posle primene nove uredbe budu zaključivali ugovore za 2023, do kraja godine dobiće dinamiku povećanja cena.

Energetski intenzivna kompanija, koja bi 2023. smanjila potrošnju na 70 odsto svoje potrošnje od 2021. godine, mogla bi, uz svu pomoć́ i pravilno raspoređenu potrošnju između visokih i niskih tarifa, da dostigne prosečnu cenu od 130 evra po megavat-satu, prema cenama na nemačkoj EEKS berzi od 28. novembra.

Cene niže za veću štednju

Povodom visokih ponuda koje su kompanije dobile nakon što je Vlada zatražila od potrošača da počnu pregovore sa dobavljačima za zakup električne energije za 2023. godinu, on je rekao da je reč o različitim slučajevima. Neke kompanije su dobile ponude uporedive sa cenama u kontinentalnom delu Evrope, ali su, uglavnom, ponude bile veće, priznao je ministar i upozorio da više ne važi mehanizam da je cena niža kada je količina zakupa veća.

Premijer Robert Golob rekao je sredinom novembra, nakon što je početkom oktobra pozvao privredu da sačeka zaključenje ugovora o isporuci energenata za 2023. godinu, da je došao pravi trenutak za sklapanje ugovora.

I za gas po istom principu

„Savetovali smo im da se ponovo okrenu tržištu, traže ponude. Sada kada smo cenu ograničili sa osvrtom na realne berzanske cene, pravo je vreme da nađu dobavljača i proizvod koje će im garantovati najbolja moguća cena“, objasnio je Kumer.

Što se tiče gasa, ministar je rekao da će gas i para biti obuhvaćeni i zakonom Ministarstva privrede, ali da su cene gasa trenutno podnošljivije od cene struje. Ukoliko se poveća i cena gasa, za ovaj energent bi mogli da se koriste isti mehanizmi kao i za struju, dodao je Kumer.

Izvor: RTV Slovenija

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti