Službeni automobili emituju velike količine štetnih gasova

Nova studija u Nemačkoj ukazuje na veliki problem sa prekomernom emisijom štetnih gasova kod službenih vozila koja su u svojini pravnih lica. U izveštaju se ističe da bi elektrifikacijom svih novih automobila do 2030. godine došlo do smanjenja emisije za jednu trećinu.

Većina prodatih automobila u Nemačkoj odlazi u flote pravnih lica, a novo istraživanje ukazuje da upravo ovakvi četvorotočkaši čine čak 76% od ukupne emisije štetnih gasova novih vozila u toj zemlji. Studiju je izradila organizacija “Saobraćaj i životna okolina” i oni tvrde da nijedna druga zemlja u EU nema takav odnos prema službenim automobilima kao što je slučaj u Nemačkoj.

Ova organizacija navodi i da je to prilika da se značajno umanji količina neželjenih gasova koje automobili ispuštaju u atmosferu. U izveštaju se ističe da bi elektrifikacijom svih novih automobila do 2030. godine došlo do umanjenja emisije za jednu trećinu!

Stručnjaci su došli do nekolicine zaključaka u vezi sa službenim četvorotočkašima. Naime, oni su u 2020. godini činili čak 63% od ukupnog broja prodatih automobila, potom na godišnjem nivou prelaze dvostruko više kilometara naspram onih vozila koja se nalaze u svojini fizičkih lica, a navode i da 87% flote koja je u posedu pravnih lica u Nemačkoj koristi SUS motore.

Prema podacima do kojih je došla organizacija “Saobraćaj i životna okolina”, prosečna emisija jednog nemačkog službenog automobila iznosi čak 140 g ugljen-dioksida po pređenom kilometru, što je daleko više od recimo Velike Britanije 131 g, Francuske gde je prosek 120 g, dok je u susednoj Holandiji samo 97 g!

Ističe se nedovoljan broj električnih i hibridnih službenih automobila. U 2020. godini samo 5,5% vozila koje su kupila pravna lica pripadala su segmentu baterijskih modela. U isto vreme u Holandiji je taj procenat bio značajno veći – čak 26,2%. Poseban problem su velika poreske olakšice za komercijalna vozila u zemlji Germana.

Tako recimo na razne poreze i finansijske obaveze prema državi za VW Tiguan sa dizel motorom u Nemačkoj je kroz četiri godine potrebno izdvojiti 1.500 evra. Sa druge strane Rajne, u Francuskoj, za isti taj period i pomenute obaveze neophodno platiti čak 9.500 evra.

“Saobraćaj i životna okolina” kritikuje nemačku vladu uz suptilne optužbe za licemerje. “Ne možete sa ovakvom poreskom politikom koja deluje gotovo kao subvencija za službene automobile da tražite umanjivanje emisije štetnih gasova”, navodi tim istraživača koji stoji iza ove studije.

“Politički okvir za poresku politiku oko službenih vozila se mora promeniti”, kaže Stefan Bracl – direktor Centra za upravljanje u automobilskoj industriji. On veruje da je sistem “malusa” kakav postoji u susednoj Francuskoj idealno oružje za umanjivanje emisije štetnih gasova kod ovakvih automobila, jer bi se pravna lica podstakla da kupuju četvorotočkaše koji manje zagađuju.

Bracl je posebno kritikovao subvencije za kupovinu plug-in hibrida za pravna lica. “Iskustva su pokazala da se takvi automobili često voze sa potpuno praznom baterijom, što za posledicu ima ogromnu potrošnju goriva i veliku količinu izbačenih gasova”, kaže direktor Centra za upravljanje u automobilskoj industriji.

“Ne može doći do umanjivanja prosečne emisije štetnih gasova kod prodatih automobila u Nemačkoj ako se nastavi sa ovakvim pristupom kod službenih vozila”, zaključio je Stefan Bracl.

Izvor: AutoRepublika

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti