Koristeći vodonik umesto uglja Šveđani proizveli bezfosilni čelik

Smanjena proizvodnja čelika u Kini

Kina je proizvela 243,38 miliona tona čelika u prvom tromesečju, što je 10,5% manje u odnosu na 271,04 miliona tona u istom periodu godinu dana ranije. Proizvodnja sirovog čelika u martu je iznosila 88,3 miliona tona, naspram 94,02 miliona tona pre godinu dana. Iako postoji smanjenje u odnosu na prethodnu godinu, proizvodnja čelika se oporavila za više od 6% u odnosu na januar-februar 2022.

Kineska proizvodnja sirovog čelika smanjena je za više od 6% u martu, u odnosu na isti mesec godinu dana ranije, pokazali su podaci statističkog biroa u ponedeljak. Smanjenje je usledilo kao posledica ograničenja izazvanih izbijanjem virusa korone, ali i ekološkim ograničenjima.

Najveći svetski proizvođač čelika proizveo je 88,3 miliona tona ovog metala prošlog meseca, u odnosu na 94,02 miliona tona u martu 2021., saopštio je Nacionalni biro za statistiku (NBS).

Dnevna proizvodnja smanjena u odnosu na prethodnu godinu

Prosečna dnevna proizvodnja u martu iznosila je 2,85 miliona tona, prema proračunu Rojtersa, na osnovu podataka NBS. Ovo predstavlja smanjenje u odnosu na 3,03 miliona tona, koliko je iznosila proizvodnja u istom mesecu prošle godine, ali i povećanje u odnosu na 2,68 miliona tona u periodu januar-februar.

Planirano je da se obustavi proizvodnja u čeličanama na severu. Cilj je bio smanjenje zagađenja i poboljšanje kvaliteta vazduha tokom zimske grejne sezone i Olimpijskih igara u Pekingu, koje su planirane da se okončaju sredinom marta, nakon pola godine.

Epidemije umanjile proizvodnju i potrošnju čelika

Međutim, nedavne epidemije virusa korone u zemlji umanjile su i proizvodnju i potrošnju čelika.

„Jedan od najvećih problema u proizvodnji je taj što ograničenja u vezi sa virusom korone ometaju čeličane da popune sirovine“, rekao je Tang Binghua, analitičar osnivača CIFCO Futures u Pekingu.

Zatvaranja u Šangaju nakon najgoreg talasa virusa korone od početnog izbijanja epidemije u Vuhanu takođe je omelo potrošnju čelika, koja obično dostiže vrhunac u periodu od marta do maja.

U međuvremenu, povećanje cena čeličnog otpada – što je, takođe, delimično rezultat poremećenog transporta – smanjilo je profit nekih proizvođača i primoralo ih da smanje proizvodnju, kaže analitičar Tang.

U prvom tromesečju Kina je proizvela 243,38 miliona tona čelika, što je 10,5% manje u odnosu na 271,04 miliona tona u istom periodu godinu dana ranije, pokazali su podaci statističkog biroa.

Izvor: Reuters

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.